Dragoș Albu impresii după concurs

Am dorit să aflăm impresii după concurs de la câștigătorul premiului I al concursului “Dotează-ți atelierul! Participă!” organizat pe site-ului nostru, woodweb.ro.

Am adresat întrebările noastre domnului Dragoș Albu din Sibiu, Județul Sibiu:

W: De unde și când a apărut pasiunea pentru lemn?
DA: Pasiunea pentru lemn mi-a insuflat-o tatal meu încă din școala primară, când mă ducea la atelierul lui de tâmplarie. Acolo îmi explica fiecare mașinărie ce face și cum se folosește. De-a lungul anilor, îmi petreceam deseori timpul pe la atelier, în vacanțe, cu câinii de pază din curtea atelierului și inevitabil în atelier, satisfăcându-mi curioziatea copilărească despre mașinăriile zgomotoase.
Unul dintre puii de câine lup a fost ținut pe timpul dresajului, într-o curte unde se produceau monumente funerare, ceea ce m-a făcut, ca atunci când mergeam să stau cu acesta, să privesc cu mare bucurie cum lucrau sculptorii în marmură.
Prin clasa a V-a, tatăl meu a început să mă lase să folosesc anumite unelete banale de mână manuale și electrice și încet-încet am fost lăsat să folosesc unele mașinări industriale începând cu cele mai puțin periculoase. Prima mașinarie pe care am folosit-o a fost un șlaif cu bandă pentru panouri mari, cu masă culisantă. Urmatoarea masină pe care m-a instruit a fost banzicul, care m-a captivat pentru o perioada îndelungată, fiind ca un traforaj superior celui la care rupeam zeci de pânze, la orele de educație tehnologică și la care îmi distrugeam degetele în sistemul de strangere cu piulita fluture. În scurt timp cunoșteam teoretic toate procesele de producție al mobilierului din lemn masiv.
Tatal meu avea un stil foarte plăcut de a explica funcționarea mașinăriilor, pentru că nu se rezuma doar la modul de utiliziare și siguranță, ci îmi explica chiar și principiul de funcționare. De multe ori desfăcea diferitele ușițe sau chiar demonta componente, pentru a-mi arata mecanismul de funcționare.
Văzând înclinarea mea spre partea tehnică și dorința de a încerca sculptura, m-a transferat în clasa a VII-a la școala de arte plastice, ulterior am continuat cu liceul de arte, la secția de sculptură.
În liceu am lucrat cu foarte multe unelte pentru lemn, preferatele mele find polizorul unghiular și drujba, pe care le foloseam pentru degroșare și finisarea sculpturilor, alături de dălți și rașpile. Prima drujba cu care am lucrat a fost a domnului profesor de sculptură Enghis Septimiu, care a avut nebunia, încrederea și mila de a-mi oferi această bucurie. Circularul am învatat să-l folosesc la montarea parchetului în vacanțele de vară.
Contactul meu cu lemnul a luat sfârșit brusc când am decis în ultimul moment să nu continui la facultatea de arte, la secția de sculptură și să îmi urmez pasiunea pentru fotografie urmând facultatea de Foto-Video în cadrul facultății de Arte și Design din Cluj-Napoca. După facultate m-am profilat pe Graphic Design, care este și profesia mea din prezent.

W: Aveți un atelier sau lucrați ocazional?
DA: Am un atelier în așa zisul living al casei în care locuim.
Apariția acestuia și mai ales reîntoarcerea mea, după atâția ani, la munca cu lemnul, a fost determinată de câțiva factori interesanți.
Cu proximativ 5 ani înainte, împreună cu soția mea Teo, am început construcția casei noastre. În urmă cu doi ani, când casa a ajuns la stadiul de finisaje, din motive pe care nu doresc să le detaliez, am ajuns să lucrăm tot mai mult în regim propriu la casă și astfel au aparut în atelier primele scule, care s-au înmulțit, scapat de sub control, cu fiecare idee de amenajare.

W: Care a fost ideea care v-a inspirat în realizarea lucrării cu care ați participat la concurs?
DA:Ideea lucrării a plecat de la o eprubeta și de la necesitatea de a învăța cu pași mici să folosesc uneltele.
Teo a primit cadou un set de eprubete pentru proiectele viitoare. Am analizat împreună și ne-am gândit ce am putea face cu ele și mi-a insuflat ideea de vază. Am încercat să căutăm inspirație pe internet dar nu s-a concretizat în nimic.
La scurt timp, am achiziționat un circular staționar și am început să mă joc cu el să văd ce se poate face la acesta iar din diferitele teste am ajuns la tăietura combinată de 30 de grade verticală și 30 de grade înclinat, intr-o rigla patrat, care a rezultat într-o formă deosebit de frumoasă. Acum aveam eprubete și o formă frumoasă dar nu exita o legatură între acestea.
La scurt timp am rindeluit un cafer de nuc vechi recuperat, din dorința de a învăța utilizarea mașinii de rindeluit și degrosat. Lemnul s-a dovedit a fi de o frumusețe deosebită.
Apropriindu-se ziua de naștere a lui Teo, am stat să mă gândesc dacă nu aș putea să îi fac un cadou cu această frumoasă bucată de lemn, și atunci toate s-au legat și s-a transformat într-o vază cu baza din lemn de nuc și eprubetă.

Din baza acestei vazei s-a nascut veioza câștigătoare. După sărbatorile de iarnă ne-am apucat să adunăm instalațiile luminoase. Fiind obișnuiți cu lumina caldă, în special pe care ne-o oferea una dintre instalațiile cu leduri, Teo a venit cu ideea posibilității de a o păstra pentru tot anul ca și lumină de veghe în forma unei veioze. Așa că am început să caut idei pentru transformarea permanentă a instalației de craciun, sub formă de lumina de veghe. Norocul a făcut să găsesc și să recuperez niște tuburi cilindrice transparente de plexiglas, care urmau să fie duse la reciclat. Aceste tuburi, asemănătoare cu eprubetele, pur și simplu s-au legat și a devenit un obiect foarte îndragit.
Realizarea lustrei a fost unul dintre primele filmări pe care le-am relizat pe canalul nostru de youtube (youtube.com/trialanderrormakers) unde dorim să documentam, cu reușite și nereușite, toata experiența noastră în realizarea amenajării întregii case.
Practic acesta lucrare și concursul WoodWeb m-a făcut să realizez că am reușit să integrez armonios, toate lucrurile frumoase din viața mea, din trecut și până în prezent, de la sculptură, design, fotografie, videografie, mediul web, atelier până la casă, căsnicie și chiar părinți.

W: Cât de folositor vă este premiul câștigat?
DA: Premiul îmi este extrem de folositor și a picat la fix, chiar în momentul în care ne-am apucat de relizarea mobilierului pe structură de placaj pentru mobila de baie. Astfel nu mai sunt nevoit să tai foaia de placaj cu un mini-circular, pot taia direct pe dimensiuni finale precise. În acest fel scutesc mult timp și am mult mai multă siguranță.

W: Cum ați aflat de site-ul nostru și ce v-a determinat să vă înscrieți la concurs?
DA: De concurs am aflat atunci când Dan Albu (care este și câștigătorul locului 3 la concurs) i-a dat share pe facebook, pentru a fi votat. Cu gândul de a-l vota am intrat pe site dar când am văzut ce presupune și care sunt premiile, nu am putut rezista tentației de a participa.

W: Cum v-ați simțit când ați aflat că sunteți câștigător al concursului “Dotează-ți atelierul! Participă!“?
DA: Foarte surprins și bucuros, nu am crezut că este un concurs adevărat, pentru că părea prea frumos pentru a fi adevarat. Concursul mi-a adăugat la colecție o unealtă pe care nu cred că aș fi avut posibilitatea de a mi-o achiziționa. Este prima scula electrică profesională de tâmplarie pe care o dețin.

Abia aștept următorul concurs și îmi voi da toată silința de a câștiga, fiind convins că site-ul woodweb.ro oferă ceea ce promite. Mulțumesc foarte mult organizatorului woodweb.ro și sponsorului sculeinteligente.ro pentru premiu.

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.