Ce se întâmplă la Atelierele de Scări balansate din Richiș, ținute de Christian Rummel, calfa călăltoare din Germania

Înainte să vă spun pe nerăsuflate povestea a trei ateliere la care am participat anul ăsta, trebuie să menționez că următoarele workshopuri sunt deschise oricărui tâmplar din țară, fie el / ea la început sau experimentat nevoie mare. 

Contextul e o poveste interesantă. Christian Rummel, calfa călătoare din Germania stabilit în România, reunește breasla tâmplarilor (de scări) ca pe vremuri și ca la ei în Germania. Adică dincolo de activitățile individuale ale tâmplarilor, el încearcă, din inițiativa proprie, să creeze o comunitate pe bune. Ceea ce practic face, la nivel virtual si WoodWeb. Un lucru esențial, dacă e să mă întrebați pe mine, pentru orice meserie, orice om. Nu doar din nevoia de apartenență (nevoie clară), ci și din nevoia de schimb de informații și experiență. 

Ceea ce s-a dovedit un lucru cert și la Richis, jud. Mureș, în cadrul workshop-urilor de scări balansate din proiectul personal a lui Christian Rummel, Atelierele de Scări.  

Am ajuns prima oara în viață la Richis în 13 martie, fix înainte de carantinare. Un sat tipic transilvanean între coline, cu porți gigante la case, situat între Mediaș, Sighișoara, Biertan și Sibiu. Cam acolo. La comanda GPS-ului opresc mașina în fața unei porți verzi uriașe, pe care scrie negru pe alb SIEBENBUERGEN RESTAURIERUNGEN. Mă întâmpina mereu veselul Christian Rummel, calfa călatoare de etnie germană, stabilit de vreo 10 ani în România. El urmează să țină primul atelierul de scări balansate de care am auzit vreodată. 

 

Mă duc înapoi în timp, oare cum am aflat de atelier? Comunitatea, asta e! Pe Christian l-am întâlnit la Biertan în mulțime, la un festival de rock. În puțin timp prindeam cordonul ombilical cu cel care urma să-mi fie mentor. Omu’ lucrează de la 16 ani în tâmplarie profesională, a călatorit în Europa și America Latină pentru lucrări de tâmplarie și dulgherie. Știe ce face. Pentru scări folosește softuri ca BIM, și mânuiește expert-level releveu 3D, export .dxf, CAD, productie CNC, etc. 

 

Primul workshop Atelierle de Scări. Martie 2020

Ne strângem câțiva tâmplari din zonă: eu de la Atelier Good Wood (Sibiu), Alex de la Trua, Claudiu Sinescu (Medias), Adi Prisca (Richis). Invitat arhitect Domnica Visan din Brașov, și discuția despre colaborarea dintre arhitect și tâmplarul de scări, rezistența, soft comun, etc. 

 

Urmează 2 zile de practică pe branci, pauze de cafea, mic dejun cu lapte de capră de la tâmplarul Claudiu Sinescu din Mediaș și prânzuri împreună. 

Ziua 3. La final, noi, o echipă mică de tâmplari din Sibiu și Mediaș ansamblam piesele în mai puțin de 1 ora. Scara balalsata la scara mică. Stăteam în fața ei mirați și ne întrebam unde să o priponim cu scop… Casuța de pitici, pătuț înalțat, coteț de lux… S-a râs bine. Clar trebuia să încercăm una în sistem real. 

 

A fost clar mai mult decât un workshop. S-a lucrat cot la cot, bine organizat, iar pauzele de masă sau cafea au dezlegat limbile legat de business-urile noastre, cum facem ce facem, ce tehnică preferăm, cum rezolvam X problemă. Foarte fain! Oameni minunați. 

 

Al doilea workshop Atelierele de Scări. Iulie 2020. 

Christian ne reunește. De data asta se anunța scara de lemn balansata 1:1, pe care la final celei de a treia zi trebuie să o ridicăm și să o fixam la casa lui Richis. The real shit!

Ziua 1. Ne strângem la cafea în casa fundației Mihai Eminescu din Richis. Eu de la Atelier Good Wood din Sibiu, Alex de la Trua din Sibiu, Inas Al-Kilani gamer și marketer și tâmplar de weekend (Sibiu), Rares Dudas Alexandru tâmplar și om bun la toate din Richis. Christian Rummel începe joaca cu proiectarea. Teorie un pic, apoi hands on. La final scoatem capul din vizuină, și dăm o tură prin atelier cu Adi Prisca, ucenicul lui Rummel, să pregătim pentru mâine locul de joacă. Între timp plotterul lui Rummel scoate de zor șabloanele. 

Ziua 2. Bem cafeaua afară, la masa de lemn ca la bunici… Râdem pe stomacul gol și povestim de toate. Claudiu Sinescu de la Mediaș face cinste cu lapte de capră calitate africană, sau așa ceva… Povestim de tehnici, de apucături, de soluții, de noi. 

 

Team buiding și muncă pe branci. Și ridicarea scării în 3 ore. Uau! A meritat această experiență cu vârf și îndesat. 

Workshop nr. 3, marca Atelierele de Scări 

Christian Rummel apare cu energia tipica și zâmbetul harnic sporit de cafea, și ne strecoară surpriza zilei: “Facem și vanguri curbate”. Până una alta back to mini-scara 1:2 pentru… Hmmm, încă nu ne-am decis cu ce măritam mostrele de scări balansate care se nasc din atelierele astea. 🙂 

Luăm micul dejun, cafelim și împărtășim povești. Apare Csaba de la Sovata, Ovidiu de la Masara din Blaj. Super oameni! Autentici și sinceri, pragmatici și inspirați. Și doi invitați pentru sesiunea de dimineață, de teorie: Levente Kacso de la Rothoblaas România și Werner Seeger de la WSQR România, Cisnadioara. Un pic de pragmatism și fiolosofie înainte de prânz. Apoi intrăm în atelier împreună. 

 

Pe meniul celor 2 zile: 

  • Crearea unei rețele de producători de scări din lemn
  • Management de calitate, certificare și audit cu Werner 
  • Furnizori de uleiuri, lacuri, adezivi și piese de asamblare
  • Marketing, consultanță clienți, vânzare profesională
  • Releveu 3D, export .dxf, CAD, producție CNC, posibilități prin BIM și optimizarea proceselor
  • Coordonare între Arhitect, proiectant, client, firma de executare și firmele care fac parte din proiect
  • Realizarea unei machete de scara 1:2
  • Detalii legate de producție și tehnologii de eficientizare a execuției cu utilaje de bază.

Dacă vrei să participi la următorul workshop de scări

…Și să intri în breasla Atelierele de Scări, care în curand va avea propria platformă online colectivă, plus comunități pe Facebook și alte rețele, dă-ne de veste, mie = Atelier Good Wood sau lui Christian Rummel = SR Proiectare

Galerie Imagini

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.