Bogdaniuc Marcel – cursuri de inițiere în sculptura lemnului

Învață-i și pe alții meșteșugul lemnului – o idee de la care am pornit în dezvoltarea comunității Woodweb.

Am început să creem această comunitate pentru că am dorit un spatiu în care și alți pasionați ai lemnului să-și arate măiestria, să-și împărtașească ideile, să se mândrească cu realizările lor, să învețe și să-i învețe pe alții lucrul cu lemnul.

Navigând pe Facebook în căutarea unor oameni care să fie inspirați de aceleași idei, am găsit următorul mesaj:

Unii plantează pomi pentru România, m-a inspirat și pe mine, îmi ofer cunoștințele și predau gratuit inițierea sculpturii în lemn. Să ducem mai departe valorile României! Atelierul se află în București sectorul 4.

Am fost surprinși să vedem cum o idee minunată, respectiv cea de campanie de plantare de pomi a generat o altă idee minunată, cea de a duce mai departe valori moștenite din strămoși, precum sculptura în lemn. Vedem de multe ori în emisiunile TV că sunt din ce în ce mai puțini meșteri în ale sculpturii, așa încât această inițiativă, de a preda gratuit inițierea sculpturii în lemn ni s-a părut minunată.

Am intrat pe pagina de Facebook a persoanei care a postat mesajul și ce am găsit vă spunem în continuare.

Domnul cu pricina se numește Bogdaniuc Marcel. A învățat la Liceul forestier Mureș din Târgu Mureș. Este un artist în adevăratul înțeles al cuvântului, așa cum se vede din lucrările postate pe pagina sa. De la recondiționări până la restaurări, de la scara simplă până la scaune de altar, catapeteasmă sau iconostase, vedem o multitudine de lucrări care arată atât îndemânarea cât și răbdarea și pasiunea domnului sau mai bine zis meșterului Bogdaniuc Marcel.

Dorim să vă împărtășim răspunsurile pe care le-am primit la câteva întrebări pe care i le-am adresat, din dorința de a-l sprijini în a-i învăța și pe alții arta sculpturii în lemn.

De ce lemnul? Cum a apărut pasiunea?
Sunt născut în Targu Mures, județ care s-a aflat printre cele mai active privind industria lemnului. De mic copil am fost atras de lucrul manual, iar dintr-un lemn și o sârmă făceam o jucarie. Eram îndemânatic și îmi placea să meșteresc.
Pe lângă asta, știam și puțin desen. Așa am ajuns la Liceul forestier din Târgu Mureș la secția sculptură. Pe parcursul celor 4 ani de studiu am avut ocazia de a cocheta cu materii precum tapițeriea sau tâmplaria.

De ce vreți să împărtășiți cunoștințele dumneavoastră și altora?
O lungă perioadă de timp mi-am pus întrebarea: “Ce pot face eu, ca persoană, pentru România?”. Mulți ani am căutat un răspuns la acestă întrebare, însă fără succes.
Nu demult, un amic de pe Facebook numit Iacob Ionuț a postat un clip în care a spus că atunci când va veni în România va planta pomi. Avea un plan pe termen lung bine pus la punct, și mi-a oferit detalii cu privire la el. Mi-a solicitat să-l ajut cu câteva indicații despre mânuirea dălții, deoarece el însuși făcuse o ramă sculptată și era dornic fiind să învețe mai multe.
Așa mi-a venit idea că ajutorul meu poate fi util pentru cei care vor să învețe scupltura în lemn și nu au de unde. Ulterior, am pus anunțul pe Facebook.

Ce ne puteți spune despre uncenicii dumneavoastră? Vor atinge performanțele maestrului lor?
Despre ucenici, nu pot să mă pronunț încă. Avem doar două lecții până acum, însă ceea ce pot să vă spun este că dorința lor de a învăța este vizibilă. Acest lucru îmi dă putere și răbdare să le explic tot ce este nevoie. Sculptura se învață pas cu pas, nu trebuie neeapărat să știi să desenezi sau să mai fi lucrat înainte. Este suficient să se respecte niște indicații și astfel se poate ajunge la nivelul de sculptură populară românească. Aici doresc eu să ajungem. Mai departe, restul o să depindă de ei, de imaginația, talentul și munca pe care o vor depune.

Ne bucurăm că există oameni dedicați, pasionați de lucrul în lemn, însă nu mulți dintre aceștia reușesc să o transmită și altora. În mâinile potrivite, pasiunea se transformă în artă, exemplu fiind domnul Bogdaniuc Marcel.

 

Prin intermediul acestui articol dorim să îi facem auzită vocea și să creem noi oportunități pentru cei care doresc să învețe meșteșugul lemnului și nu au avut încă șansa, din diferite motive. Toți cei interesați pot lua legătura cu dânsul prin intermediul site-ului nostru accesând link-ul de mai jos:

marselob33

Dacă ești priceput în lucrul cu lemnul și vrei să-ți împărtășești cunoștințele și experiența în acest domeniu, vino alături de noi în comunitatea woodweb!

Scrie-ne aici și te vom face cunoscut!

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.