Black Forest

Descriere

Tales from the Black Forest – Ebony oak.

Negru ca abanosu

Cui ii place Frumosu’.

Numa’ bun…

Tăietor păine, sau kum vă place…

Tocător. Sau platou, sau kum Doritzi.

Oricum Doriţi, numa’ bun.

Şi – Mare – şi – Tare.

Finisat de-i merg fulgii.

L-am tratat. De nu se vede.

Cutting Board Oil. Şi Alifie. Pentru Lemnărie.

Produs 100% romănesc.

Tocatorul este finisat cu produse foodsafe si non-toxice.

Tip de finisaj:

Ulei pentru tocătoare: ulei mineral de înalta puritate, ceară naturala de albine, ceară naturala de carnauba şi vitamina E (Cutting Board Oil).

Alifie pentru Lemnărie: ulei mineral de înalta puritate, ceară naturală de albine.

Material: Lemn de stejar ebonizat.

Dimensiuni:37 x 26 x 4.2 cm

Greutate: 3 kg

    • Ebonizarea este o formă de finisaj pentru lemn. De fapt este o formă de colorare a lemnului. A apărut prin sec. XVIII-XIX, cănd lemnul de abanos (lemn exotic de culoare neagră – ebony = abanos, de origine -Africa) a început să devină de la “scump ” la “extraordinar de scump”. În acest moment cei care construiau mobilier au găsit o soluţie : acid acetic + oxid de fier (oţet+fier)= o soluţie de culoare ruginie, care aplicată pe lemn îi dădea acestuia o culoare neagră – ca abanosul..
      Soluţia de ebonizare se bazează pe două reacţii: 1 – pentru obţinerea soluţiei: pe reacţia de oxidare dintre acid şi oxidul de fier; şi 2 – la ebonizare:: pe reacţia dintre soluţie (care nu mai e un acid pur… şi taninul din lemn, la care îi schimbă culoarea în negru (proces de ebonizare). De aceea mai multe straturi = culoare neagră mai intensă.
      De aceea lemnul cu mult tanin va fi mai închis la culoare.
      Este un tutorial al lui @alexei, foarte bun şi explicit asupra modului cum se obţine substanţă pentru ebonizare.

  • Salut,
    Mulţumesc, dar nu cred că sunt chiar “atăt” de priceput; fac în principal doar ce-mi place.
    Şi DA: nu recomand nimănui să folosească ulei vegetal pentru astfel de produse – tocătoare, boluri, salatiere, jucării pentru copii, etc.
    Aşa cum nu recomand folosirea uleiului de in (sau a produselor cu care conţin), dintr-un singur şi mare considerent: uleiul de in nu e sicativant natural (nu se “usucă”): se comportă ca oricare alt ulei vegetal. Ca urmare se introduce o substanţă care îl face sicativant, şi chiar dubla fierbere îi schimbă molecula.
    Singurele uleiuri care consider că se pot folosi pentru finisarea elementelor din lemn care pot intra în contact cu organismul uman sunt: uleiul mineral de înaltă puritate, uleiul de nucă ( cu căteva restricţii legate doar de prezenţa stărilor alergice la nucă) şi uleiul de tung (clasificat food grade).
    De aceea eu folosesc, promovez şi produc finisaje pentru lemn care conţin ulei mineral de înaltă puritate (de uz medicinal şi farmaceutic) în combinaţie cu componente naturale – food safe, nontoxice, chiar cu ulei de nucă.
    Articolul din link e de fapt un răspuns firesc şi natural la întrebarea: “Oare de care să cumpăr? De lemn-mai scump (şi poate mai greu de întreţinut) sau de plastic – ieftin, simplu de întreţinut ; cănd se strică îl arunc (ţine o viaţă, nu? …o viaţă mai scurtă decăt mai lungă…..).
    Răspunsul, cel puţin pt mine e simplu: de lemn (oricum, nu am folosit niciodată vreun tocător din plastic.

    Autentifica-te pentru a raspunde
  • Salut,

    Se vede ca esti “priceput” in ale lemnului.
    Daca nu foloseai ulei mineral si ceara de albine as fi fost dezamagit.
    Foarte multi folosesc ulei vegetal. Foarte gresit!

    În funcție de compoziție, uleiurile vegetale se degradează lent sau accentuat, suferind oxidare (râncezire). Potențialul oxidativ depinde deci de natura și concentrația acizilor grași din compoziție.

    Degradarea se poate percepe simplu prin mirosirea uleiului, care emană miros rânced concret, și care își schimbă și culoarea.

    TIPS: Pentru cei care nu cunosc cum se foloseste un tocator de lemn.

    Este bine sa aveti un tocator pentru fiecare activitate din bucatarie.
    – un tocator pentru carne
    – un tocator pentru legume
    – un tocator (fund de lemn) pentru paine

    Dupa folosirea acestora se spala cu apa calduta si se sterge cu o carpa moale.. Nu se lasa la scurs!

    Tocator de lemn sau de plastic? Descopera care te protejeaza mai bine impotriva toxiinfectiilor alimentare
    Citeste articolul:
    https://www.realitatea.net/tocator-de-lemn-sau-de-plastic-care-este-cel-mai-bun-pentru-sanatatea-ta_1667336.html

    Autentifica-te pentru a raspunde

Comenteaza Proiectul

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.