Baiț natural din nuc

Descriere

Băițuirea este o metodă veche de a da culoare produselor din lemn. Operațiunea constă în aplicarea de baiț cu o pensulă. 

Baițul se absoarbe în lemn, dându-i culoarea dorită. Pe piață există foarte multe feluri de baițuri. Unele sunt naturale, altele chimice. Personal, prefer să nu băițuiesc lemnul dar, la cererea clientului sau din motive estetice, această operație este necesară.

Pasul 1

Se culeg nucile toamna, înainte să cadă din pom.

Prin coajă de nucă mă refer la partea verde care înconjoară fructul (epicarp cum se numește în termeni științifici – vezi poza de la începutul articolului).

Pasul 2

Se pun cojile taiate mai mărunt în vas cam 2/3 sau 3/4. Apoi se toarnă apă și se lasă la macerat o perioadă de minim 3 săptămâni (eu le-am lăsat mai mult pentru că am uitat de ele). Din când în când se mai amestecă soluția. 

Pasul 3

Pentru a-mi da seama dacă sunt gata, iau o mostră din soluția respectivă și o dau pe o bucată de lemn. Dacă după 2-3 aplicări îmi place ce a ieșit, procesul s-a încheiat.

Se filtrează soluția și se ține în bidon de plastic cu capac. Dacă se ține fără capac apa se evaporă și baițul devine mai concentrat. Spor la adunat nuci.

Pasul 4

Iată și rezultatul, pe două produse realizate din aceeași bucată de placaj. Unul este natur iar celălalt este băițuit în culoarea nucului. Ambele sunt finisate cu șerlac și ceară.

Comenteaza Tutorialul

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.