Se poate face din tâmplărie o afacere de succes?

 

Atunci când visul de a avea un atelier de tâmplarie se materializează într-o afacere, totul devine posibil. Totuși de la a avea o afacere pâna la a avea o afacere de succes, drumul este încă lung. Și aceasta se întâmplă pentru că de multe ori oamenii nu au cunoștințele necesare despre cum se vinde un produs, cum se face prețul corect al produsului, care este cererea pentru acel produs pe piața pe care ei vor să patrundă și ce concurență există pe acea piață.

Așa cum spunea și domnul Enciulescu Alexandru în comentariul sau la un articol publicat pe această temă:
“În practica, te poti trezi că tocmai ai un atelier foarte bine dotat cu utilaje și scule de foarte bună calitate de la producători renumiți sau de la alți producători, mai puțin cunoscuți, dar produsele tale nu se vând.

Așa cum spunea și Marius Frătoaica de la Rustic Ideea București. Citez “O altă problemă cu care ne confruntăm în momentul de față este cea a vânzărilor. Deși eu am experiență în domeniul vânzărilor, am lucrat mulți ani în vânzări în alte domenii, mi se pare foarte greu de vândut ceea ce facem noi acum. Produsele noastre nu se adresează oricărei case, oricărei familii, ci mai degrabă unei nișe de clienți destul de selectivi.”
Am avut și eu această experiența în trecut, și, dacă îmi permiteți, aș vrea să vă împărtășesc concluziile mele, poate vor fi de folos celor care visează să lucreze cu lemnul și să facă din asta o afacere. Pentru ca una este să lucrezi în vânzări și să vinzi produsele cuiva, produse pentru care exista deja o piață și alta este să creezi o piață pentru produsele tale.
În primul rând trebuie să știi raspunsul la cel puțin următoarele întrebări:

Cui mă adresez cu produsele mele?

 • Cărei categorii de vârstă? – tineri, bătrâni, copii
 • Unde locuiesc acele persoane? – la sat, la oraș, la bloc, la casă?
 • Care sunt veniturile persoanelor cărora doresc să le vând produsele mele? – bani foarte puțini, puțini, mulți, foarte mulți
 • De unde cumpără de obicei persoanele cărora doresc să le vând produsele mele? – din magazine, de pe internet, din țară, din strainătate

Unde gasesc lucratori pentru afacerea mea?

 • Care este piața forței de muncă pe domeniul tâmplarie?

Și lista întrebărilor poate continua. Aceste întrebări ar trebui să fie primele pe listă, și să ții cont de ele la elaborarea planului de afaceri, dacă vrei să reușești în acest domeniu.”

Domnul Alexandru propune o serie de teme care ar trebui să fie dezbătute, astfel încât să fie de ajutor celor care doresc sa facă din tâmplărie o afacere de success:

Importanta imaginatiei în acest domeniu

 • Vin cu ceva nou în acest domeniu?
 • Am imaginatie sau copiez ce face concurența și ies cu produsul pe piață?

Stabilirea prețului corect

 • Cum calculez prețul corect pentru produsele mele? Din ce se compune acest preț?
 • Stabilesc prețul în funcție de concurență?

Modalități de intrare pe piață și de creare a unei pieței proprii

 • Unde vând produsele?
 • Am nevoie de promovare, reclamă?

Sperăm că cele de mai sus să fie de folos celor pasionați de lucrul cu lemnul și să-i ajute în propria afacere.
Așteptăm părerile și comentariile dumneavoastră.

Link-ul complet al articolului menționat este:
https://www.revistadinlemn.ro/2019/04/03/rustic-ideea-o-afacere-de-succes-prin-start-up-nation-nascuta-din-pasiunea-pentru-rustic-imbinat-cu-modern/

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.