“low cost” vs Profesional – cum alegem uneltele?

 

Am văzut în ultimul timp, pe internet, de mai multe ori, următoarea întrebare:
“De ce să cumpăr o unealtă profesională scumpă când pot lua aceeași unealtă, dintr-un brand no name, la mai puțin de jumătate de preț?”
Sau o altă întrebare, asemănătoare ca sens: “Cum se comporta X unealtă, merită cumpărată pentru “utilizare casnică”, la meșterit diverse?”
Am dorit să lămurim aceste întrebări, precum și multe altele, prin care, practic, se întreabă dacă este mai convenabil să cumperi unelte din categoria “low cost” față de cele din categoria Profesionale?
Am prezentat mai jos câteva informații utile, care să pună în evidență atât diferențele cât și asemănările dintre aceste două “categorii” de unelte.

  1. Prețul

Uneltele pentru “utilizare casnică” sunt întotdeauna mai ieftine.
Dacă meșteritul pe lângă casă înseamnă să nu folosești uneltele respective mai mult de 3-4 ori pe an, atunci cu siguranță DA, este potrivit să alegi această gamă.
Dacă, din contra, meșteritul pe lângă casă implică mai mult, folosești aproape tot timpul acele unelte, îți place să creezi lucruri (chiar dacă nu ai neapărat nevoie de acele lucruri) pe langă casă în timpul liber, atunci sfatul meu este să continui să citești acest articol.

Poate atunci când ajungi la sfârșitul lui, te vei convinge că Prețul nu este singurul criteriu de care să ții cont în alegerea unei unelte.

  1. Caracteristicile produsului

Primul motiv pentru care am recomanda achiziționarea unor unelte din gama “Profesionale” îl reprezintă caracteristicile produsului. Să luăm ca exemplu un fierăstrău circular. Atât varianta “low cost” cât și cea scumpă (profesională) vor arăta probabil la fel: vor avea același fel de lamă, aceeași lungime a cursei și același amperaj al motorului. Dar, la o privire mai atentă, observăm o mare diferență. Uneltele profesionale au fost creeate astfel încât utilizatorul să le poată folosi intensiv sau în condiții grele de exploatare.

Pentru variantele din categoria “low cost” nu s-a prevăzut acest tip de exploatare, fiind folosite componente mai ieftine și mai puțin rezistente.
În concluzie caracteristicile motorului, în special puterea acestuia fac diferența între aceste doua categorii de unelte.
Este foarte interesant de remarcat, dacă vorbim despre puterea motorului, că există mai multe elemente, pe care unii producători le spun sau nu le spun despre aceasta, de care ar trebui să ținem cont în alegerea unei unelte profesionale.
Puterea nominală a motorului – reprezintă puterea motorului, în KW sau W, așa cum a fost declarată de producător în documentația uneltei.
Puterea în sarcină maximă a motorului – reprezintă puterea furnizată de motor la o anumită turație a motorului, când acesta funcționează la cererea maximă din partea utilizatorului.
Pentru o unealtă profesională, importantă este acestă a doua valoare, care determină exploatarea intensivă, fără degradarea motorului, “de cursă lungă” cum s-ar zice.

  1. Calitatea componentelor/materialelor folosite

Producătorii de unelte utilizează pentru uneltele din gama profesională materiale mai bune decât cele pe care le folosesc la categoria “low cost”. Astfel, ei construiesc unelte mai ușoare și mai rezistente, optim setate pentru o folosință intensivă și de durată.
Cel mai folosit metal este oțelul, în diferite aliaje și supus unor diferite  tratamente termice.
Pe piață există o multitudine de tipuri de oțel, unele mai scumpe altele mai ieftine, în funcție de elementele conținute și de tratamentele termice aplicate. Utilizarea unui oțel mai ieftin (oțeluri nealiate – numite și oțeluri carbon, care conțin ca elemente principale doar fierul și carbonul), poate duce la coroziunea unor elemente componente și implicit la uzura timpurie a uneltei.

Crezi că este suficientă păstrarea uneltelor uscate?  Ei bine, de fapt, cantitățile mici de apă și oxigen din aer sunt suficiente pentru a începe procesul de coroziune. Deci nu.
Eficientă este utilizarea unor oțeluri aliate (sau înalt aliate cum am învățat noi pe vremuri) creeate pentru a îmbunătăți cât mai mult duritatea și rezistența materialului. Dar aceste tipuri de oțel sunt scumpe, așa că un producător “no name” care vinde ieftin nu le va folsi niciodată la producerea uneltelor.
Am exemplificat calitatea pentru metalul utilizat, dar putem la fel de ușor să ne imaginăm folosirea plasticului pentru componentele uneltelor.
Un plastic mai bun calitativ rezistă mai mult în timp (nu se sparge ușor, nu se topește ușor), poate face mai ușor de ținut uneltele (nu alunecă).
În concluzie, există o mulțime de motive pentru care materialele utilizate fac diferența între unelte.

  1. Eficiența

Eficiența este un alt motiv pentru achiziționarea unor unelte profesionale și, poate, cel mai important dintre toate. O unealtă puternică de fapt este o unealtă care poate transfera mai multă putere de la intrare la ieșire.
Comparând două unelte de același tip, una din categoria “low cost” și alta din gama profesională, putem observa că ambele motoare pot avea același amperaj (A) și același voltaj (V), dar cea profesională transferă puterea mult mai bine.

O unealtă care transferă 92% din putere către lama de tăiere este de departe mult mai bună decât una care transferă numai 25%. Din păcate, din ceea ce am observat, cei mai mulți producători de unelte nu declară niciodată eficiența transferului de putere de la intrare la ieșire. Dar din anumite studii publicate, se poate concluziona că utilizarea unor materiale mai bune poate face mai eficient transferul de putere.

  1. Siguranța în utilizare

Investiția în siguranță este o investiție obligatorie. Uneori, utilizarea unor unelte ieftine poate provoca rănirea sau vătămarea utilizatorului.

  1. Timpul

Dacă vorbim de timp, putem să analizăm utilizarea acestuia din două puncte de vedere.
Primul ar fi timpul de utilizare al uneltei.
Uneltele din categoria “low cost” au o durată mică de funcționare, 10 minute sau cel mult 30 de minute, dupa care trebuie oprite. Dacă nu respecți această durată, riști să defectezi unealta. Chiar dacă este în garanție nu vei reuși să o schimbi pentru că nu ai utilizat-o așa cum scrie în manual.

 

 

Exemplu: Circular cu masă marca Einhell TC-TS 2025/2 U. Descarcă manualul de utilizare și du-te la pagina 177,  paragraful Modul de funcţionare S6 25% ….

Uneltele din gama profesională nu au această restricție de utilizare.
Deci, pentru realizarea unui proiect, vei consuma mai mult timp utilizînd unelte din categoria “low cost”, datorită duratei scurte a perioadelor de funcționare, pe care trebuie să le respecți în utilizarea acestora.
Al doilea ar fi timpul utilizat pentru realizarea unui proiect. Pierderea de timp datorată reglajelor necesare pentru lucrul cu uneltele din categoria “utilizare casnică” este, de cele mai multe ori, semnificativă. Uneori aceste reglaje nu se pot face într-un mod care să fie potrivit cerințelor tale, ceea ce poate duce și la reluarea operațiunilor, la pierdere de timp și de materiale.

 

 

Exemplu: Urmărește videoclipul de pe youtube Problemele circularului Makita MLT100

Dacă esti începător, nu însemnă că trebuie să-ți cumperi unelte din categoria “low cost”. Pe principiul că dacă abia ți-ai luat carnetul poți circula cu o mașină veche să nu o strici pe cea nouă? Nu se compară. Ca începător îți va fi și mai greu să lucrezi și vei crede ori că este vina ta, ori că nu ai reglat bine uneltele sau că nu te pricepi, vei strica obiectele pe care vrei să le faci.
Uneltele le cumperi în funcție de ce intenționezi să faci cu ele.

Dacă ai și alte opinii sau experiențe legate de utilizarea uneltelor din categoria “low cost” față de cele din categoria Profesionale, scrie-le mai jos, pentru a fi de folos și altora!

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.