Sfaturi utile pentru începători și nu numai

 

Din experiența de până acum, am identificat existența a două tipuri de oameni. Primul tip este cel care admite că a greșit atunci când face o greșeală, și se corectează. Celălalt tip este cel care nu admite că a greșit și încearcă să ascundă greșeala făcută.

Ca și tâmplar, nu credem că exită cineva care să nu fi făcut măcar câteva greșeli în munca sa. Desigur, în opinia noastră, unele dintre acestea pot reprezenta câteodată cheia progresului.
Totuși, unele greșeli este bine să le evităm, deoarece ne pot afecta direct atât pe noi, pe cei din jur sau chiar mediul înconjurător. Ne referim în principal la aplicarea unor măsuri de protecție a sănătății și curățenie la locul de muncă.

Astfel, în munca sa, tâmplarul ar trebui să folosească echipamente de protecție, cum sunt:

  • Ochelarii de protecție – utili în orice activitate. În domeniul acesta există multiple tipuri de ochelari de protecție, începând de la cei simpli până la cei antiaburire, antizgâriere sau cu protecție la impact.

  • Căști pentru urechi – petrecerea unui timp îndelungat într-un mediu cu zgomot puternic poate duce în timp la deteriorarea auzului și chiar la asurzire.

 

Totodată, pentru activitățile care pot prezenta risc crescut de accidentare, pot fi luate anumite masuri de protecție, cum sunt cele de mai jos:

  • Nu îndepărtați niciodată aparătorile și dispozitivele de siguranță ale uneltelor electrice pe care le folosiți, chiar dacă vi se pare că acestea mai mult vă încurcă.
  • Folosiți dispozitive de împins materialul.
  • Evitați depozitarea suprapusă a unor unelte elecrice, soluții chimice, vopseluri, cabluri electrice.
  • Asigurați o bună ventilație a locului de muncă. Folosiți filtre speciale pentru purificarea aerului din încăpere.
  • Păstrați ordinea și curățenia la locul de muncă. Un spațiu de lucru plăcut și igienic face o bună impresie atât lucrătorilor cât și partenerilor de afaceri, clienților sau furnizorilor. Totodată, în cazul unui control de la unitățile autorizate, spațiul trebuie să respecte normele legale de funcționare și igienă.

Noi românii avem o multitudine de proverbe și zicători, dintre care unele se potrivesc perfect cu activitatea tâmplarului.

Măsoară de zece ori și taie o dată.
Ca și în croitorie, în tâmplărie este foarte important să tai materialul necesar la dimensiunea dorită. Măsurarea, marcarea și tăierea unei bucăți de lemn pare atât de simplă, dar totuși este mai complicată decât pare.
Liniile de pe ruleta sau metrul cu care măsurați au o grosime. Linia de creion cu care însemnați pe lemn are, de asemenea, o grosime. Lama fierăstrăului are propria grosime. Dacă greșești socoteala grosimilor și tai materialul pe aceeași parte a celor trei linii, obiectul dorit poate fi mai scurt sau prea lung.

Graba strică treaba
Finalizarea unei lucrări din lemn, deși plăcută, poate fi destul de solicitantă sau îndelungată. Cu cât lucrarea este mai complicată, cu atât și finisajele pot necesita mai mult timp. Dacă vă grabiți să finalizați fără a respecta pașii și timpii necesari, la final este posibil să constatați că trebuie să o luați de la capăt cu lucrarea.

Fiecare lucru la vremea lui
Lucrați fiecare etapă și finisați-o la momentul potrivit, nu treceți în grabă peste anumite imperfecțiuni cu ideea că le veți rezolva la sfârșit. Soluția cea mai bună se folosește atunci când este necesară.

Puțin dai, puțin face
Calitatea uneltelor pe care le folosiți contează. Indiferent dacă este vorba despre o șurubelniță, o bormașină sau un fierăstrău circular cu ghidaj cu laser, alegeți-vă instrumentele conform nevoilor pe care le aveți. Dacă activitatea de tâmplărie este o activitate pe care o desfășurați ocazional, puteți utiliza unelte mai puțin performante, dar care au o durată de viață mai mică. Este posibil ca rezultatele obținute să nu fie la nivelul așteptărilor. Nu trebuie să cumpărați cele mai scumpe unelte de pe piață (deși de obicei sunt cele mai bune), ci pe cele mai potrivite nevoilor dumneavoastră.

Nu pune căruța înaintea boilor
Începeți-vă cariera de tâmplar cu începutul. Alegeți proiecte simple și învățați să le faceți corect. Prelucrarea lemnului este o meserie care, pe lângă pasiune, necesită și multă răbdare și mai ales cunoștințe și experiență. Este o formă de artă care se bazează pe cunoștințele și experiența dobândite pentru a crea lucrări din ce în ce mai frumoase.

Deșteptul învață din greșelile altora.
Dacă aveți posibilitatea, este ideal să asimilați și să folosiți cunoștințele și experiența celor din jurul vostru. În evitarea greșelilor atât aptitudinea cât și atitudinea au o egală importanță.

 

Sperăm că sfaturile de mai sus să vă fie utile în activitatea de tâmplărie.
Așteptăm părerile și comentariile dumneavoastră.

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.