Dăunătorii lemnului – cari de lemn

Obiectele din lemn se pot degrada, dacă nu sunt păstrate în condiții corespunzătoare. Factorii care duc la degradarea lemnului pot fi, fără a ne limita la aceștia, Timpul, Soarele, Umezeala, Variațiile mari sau bruște de temperatură.

În afara acestora mai există și o insectă minusculă, a cărei importanță este subestimată, dar care poate duce, într-un final la distrugerea sau deteriorarea ireversibilă a obiectelor din lemn.
Această insectă este Anobium pertinax, un coleopter dăunător aparținând familiei Anobiidae, cunoscută în țara noastră sub numele de Car de lemn.

Speciile genului Anobium preferă ca suport nutritiv lemnul de rășinoase sau de foiase, în general lemnul de esență moale.
Ciclul de viață al Carului de lemn exemplifică fenomenul cunoscut sub numele de ”metamorfoză”, schimbându-și forma în fiecare stadiu de viață, respectiv în fiecare din cele patru stadii succesive de dezvoltare:

 

Sursa:
https://www.axivenpestcontrol.ro/pestpedia/118-insecte-de-lemn

1- Stadiul de ou – poate dura între 1-4 săptămâni
2- Stadiul de larvă – între 6 săptămâni și 12 ani
3- Stadiul de pupă – poate dura între 1-4 săptămâni
4- Stadiul de adult – poate dura între 1- 35 zile

Este interesant de observat cât de lung este stadiul de larvă.
În acest stadiu de dezvoltare, de la cateva saptamani pana la 12 ani, cari pot ramane în interiorul lemnului, digeră substanțele complexe din materialul lemnos, hrănindu-se exclusiv cu substanțele de rezervă din celule sau consumând lemnul după ce acesta a fost degradat de microorganisme simbionte (ciuperci, bacterii) și produc găuri specifice fiecărei specii.

Metode de combatere a carilor de lemn regăsiți pe diferite site-uri:

https://www.axivenpestcontrol.ro/pestpedia/118-insecte-de-lemn
https://einsecticide.wordpress.com/tag/tratament-carii-lemn/
http://www.dezinsect.ro/depistare-carii-de-lemn-si-preventie.html
https://www.pce.ro/articole/scapa-de-cari-de-lemn/

Pentru un studiu interesant realizat la Mănăstirea Agapia, despre cum pot distruge carii obiectele vechi din lemn, vă recomandăm că citiți:
http://biozoojournals.ro/oscsn/cont/22/IZ15-Mosneagu.pdf

Dacă ai completări, întrebări scrie-le mai jos, pentru a fi de folos și altora!

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.