Pasiune pentru lemn

quoridor game

 

Fiind o comunitate, este interesant să aflăm de unde a plecat pasiunea pentru lemn pentru fiecare dintre membrii noștri. Am adresat câteva întrebări unuia din cei mai vechi utilizatori ai site-ului woodweb.ro, Alexandru Enciulescu, din București.

woodweb: Am vazut că lucrările dumneavoastră sunt ingenioase, utile și diverse. Cum a apărut pasiunea pentru lemn? De când lucrați în lemn?
AE: Lucrez în lemn din anul 2008, când am cumpărat primul meu CNC. Întotdeauna am fost atras de combinația între informatică și prelucrarea materialelor. După părerea mea CNC ul este un ajutor pentru cei care vor să realizeze o afacere. Este foarte rapid și poți realiza lucrări foarte complexe cu el.
Când am cumpărat primul meu CNC, a durat 2 luni să îmi dau seama cum funcționează din punct de vedere software. Nu am avut documentație la el. Așa l-am cumpărat. Pe vremea accea lucram cu CorelDraw, ArtCAM, Delcam PowerMILL și Autodesk Inventor.
Printre primele lucrări realizate cu CNC-ul a fost un suport de pahare “Harley Davidson” realizat din placaj de fag. Mai jos aveți link-ul cu lucrarea:

Harley Davidson

Lucrarea a fost o provocare. A trebuit sa transform logo-ul Harley Davidson în desen vectorial. A fost destul de mult de muncă, dar a meritat. Lucrarea a fost un cadou pentru un motociclist pasionat de Harley.

Referitor la CNC pot să vă spun că cel achiziționat de mine în anul 2008 nu a fost o achiziție bună din punct de vedere software. Softul mașinii era în limba germană iar ArtCAM-ul nu avea export g-code pentru CNC-ul meu. Așa a trebuit să învăț și g-code.
Mai jos regăsiți câteva sfaturi, din propria experiență, care vă pot fi utile la achiziția unui router CNC:

  • Îl achiziționați pentru hobby sau afacere? Dacă doriți pentru hobby, nu merită decât dacă dispuneți de resurse financiare.
  • Care sunt dimensiunile materialelor taiate? În funcție de acest aspect va fi selectată masa de lucru.
  • Câte axe trebuie să aibă CNC-ul. Cele mai uzuale sunt în 3 axe. Dacă doriți și strunjire (se poate face și în 3 axe dacă lucrați pe 2 fețe) atunci cumpărați în 4 axe.
  • Ce precizie trebuie să obțineți pe CNC? Cele mai precise CNC-uri sunt cele pe șuruburi cu bile.
  • Are magazie de scule? Îmi trebuie? Schimbarea automată a frezelor este absolut necesară pentru a fi justificată de diferența de preț?
  • Are detector lungime freze? Dispozitiv electro-mecanic pentru detectarea lungimii frezelor de lucru. Corectează automat cotele din program pentru axa Z, în funcție de lungimea detectată.
  • Viteza de lucru. Cât de rapid trebuie să lucreze? Contează!
  • Care este sistemul de operare al CNC-ului? NC-Studio, DSP, Syntec, Mach3, etc. Mach3 este cel mai folosit. Este ușor de învățat și accesibil ca și suport tehnic al limbajului de programare. Există foarte multe tutoriale video pe youtube.
  • Asistență tehnică, Service – piese de schimb. Eu aș pune pe primul loc acest lucru.

Sigur lista poate fi mult mai lungă, eu am enumerat doar câteva dintre lucrurile de care trebuie să țineți cont atunci când doriți să vă cumpărați un router CNC. Cei cu mai multă experiență pot completa din experiența lor proprie, dacă doresc, lăsând un comentariu mai jos.
De ce lemnul și nu alte materiale? Poate pentru că lemnul este mai sănătos și, la urma urmelor, PAL-ul doar imită anumite esențe de lemn. În plus, dacă ați simțit vreodată mirosul diferitelor esențe, in momentul prelucrării lor, cred că știți de ce prefer lemnul și nu înlocuitorii acestuia.

woodweb: Este pasiune sau meseria aleasă? Aveți un atelier de tâmplărie?
AE: Nu, nu am un atelier de tâmplărie. Nu este o afacere, nu este meseria mea, este un hobby, pe care-l fac ori de câte ori am posibilitatea: la sfârșit de săptămână, în timpul liber, în concediu. Sunt așa cum spunea un alt membru woodweb trialanderrormakers un “maker” 😊. Îmi place să transform obiecte vechi, fără o utilizare, în obiecte noi care să-și găsească un loc în casă și să bucure pe cel ce-l privește. Dar la fel de mult îmi place să fac lucruri pornind de la o temă aleasă de mine.
Am realizat pe parcursul anilor diverse obiecte din lemn începând cu cutii de stupi, rame apicole, mese, scaune, veioze cu leduri, paturi, canapele și multe altele.

woodweb: Aveți una sau mai multe lucrări pe care le considerați reprezentative?
AE: Una din preferatele mele este o masa realizată pentru un prieten din scânduri de stejar, care inițial erau destinate reparației unui gard. Ce a iesit din aceste scânduri, fără nici-o schită sau plan puteți vedea accesând link-ul de mai jos.

masa rotunda din stejar masiv

woodweb: Vă mulțumim pentru cele povestite și pentru sfaturile dumeavoastră. Vă dorim spor în realizarea unor obiecte la fel sau poate și mai frumoase decât cele de până acum!

 

– /// –

 

Cei care doresc să vadă integral portofoliul de lucrări al domnului Alexandru pot accesa link-ul următor:  alexei

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.