Sculptură, pasiune, natură și puțină imaginație

 

Când privești la unele lucrări ale membrilor comunității woodweb observi cu ușurință că ele ies din tiparele obișnuite. Această constatare i se potrivește și domnului Lucian Niga de la care am încercat să aflăm cum iau naștere aceste lucrări, adresându-i câteva întrebări.

woodweb: Am văzut câteva din lucrările dumneavoastră și ne-au impresionat atât realismul acestora cât și modul de realizare. Păsări și animale ale locului: urși, lupi, bufnițe, toate par desprinse din cărțile de povești pe care le citeam când eram copii.
De unde provine pasiunea pentru sculptura? Ați învățat de undeva această artă? Cum ați reușit să modelați astfel de lucrări? Ce fel de materiale și unelte folosiți?

Lucian N: Pasiunea pentru sculptura… probabil m-am născut cu ea însă am descoperit-o când eram în clasa a VI-a sau a VII-a la școală, la ora de lucru manual, unde, am văzut câteva sculpturi și chiar am făcut niște exerciții pentru început cu dalta într-o scândură de Arin, reprezentând niște triunghiuri.
Din nefericire nu am continuat atunci, nu am fost susținut în niciun fel pentru a avansa, am plecat spre alte scoli în domenii îndepărtate de sculptura. La vremea aceea aveam dorința dar probabil lipsea voința și coroborat cu faptul că n-am avut o susținere (morală în special) am rămas la acel stadiu de învățăcel.

M-a cuprins din nou pasiunea după câțiva ani și am mai “cioplit” câte un lemn însă am fost autodidact și încercam să îmi amintesc ce învățasem la primele ore de inițiere cu maistrul de la școala care era, de altfel, un bun sculptor și tâmplar. Însă nici de data aceasta nu am continuat, doar mi-am alinat puțin sufletul și mi-am văzut de ale mele cotidiene și fără sens.

În Decembrie 2017 am văzut prima sculptura cu drujba, era un urs uriaș, mi se părea extraordinar să poți realiza așa ceva, inițial mi-am zis în sinea mea că vreau să cumpăr unul, apoi m-am gândit că vreau să pot face și eu așa ceva pentru că, în subconștientul meu, eu “știam să sculptez”.

M-am apucat cu drujba pe care o aveam acasă, născut și crescut într-un sat de la munte, din Bucovina, localitatea Frumosu mai exact, aveam acasă așa o sculă 😂 , însă prima încercare a fost un eșec, a doua la fel. Am abandonat pentru următoarele 6 luni însă mă uitam la sculpturi zilnic și ma gândeam, cum reușesc alții iar eu nu? Apoi, mi-am cumpărat o drujba și m-am apucat, am făcut treaba asta zilnic, pentru câteva luni, având și un alt job full time. Am avut succes, am vândut tot, începând cu al 3-lea urs, mie nu prea mi-a plăcut însă cuiva i-a furat inima, și nu pe bani putini .😬 Lemn aveam la discreție, am folosit până acum molid, pin, mesteacăn, plop însă tot nu eram eu satisfăcut de aspectul sculpturilor mele și am tot achiziționat scule electrice, n-au fost deloc ieftine însă provocarea cea mai mare a fost să le găsesc, deoarece, după cum am spus și mai sus am fost autodidact și a trebuit să încerc eu cam tot și să văd dacă funcționează sau nu.

woodweb: Modul în care realizați aceste obiecte unice, arată că sunteți atât un bun observator al lucrurilor cât și un om foarte îndemânatic. Un sculptor este un artist al sufletului. O dovadă este și faptul că în subconștient întotdeauna ați “știut să sculptați”. Aveți un animal favorit sau o pasăre favorită pe care să îl/o realizați mai mult decât pe celelalte?
Lucian N: Provenind dintr-o zonă montană am fost mereu în sânul naturii, al pădurii mai exact. Ca animal favorit este ursul și întâmplarea face ca urșii să fie cei mai căutați când vine vorba și de afacere nu doar de pasiune. Printre altele, am mai făcut bufnițe, vulturi, lupi, tot ceea ce mi s-a cerut. Ca și utilitate am realizat niște băncuțe având ca suporți urși și măsuțe acoperite cu sticla transparentă. Vă las un link (facebook) către una din paginile mele unde puteți să vă “clătiți ochii”, eventual sa vedeți progresul meu 😃

woodweb: Cât durează să faceți o astfel de lucrare?
Lucian N: Când vine vorba despre cât timp durează să realizez o sculptură vă pot spune că depinde de cât de detaliat vreau să fie. Spre exemplu, 2 sculpturi de aceleași dimensiuni pot fi realizate, în 8 sau în 20 de ore, în funcție de cerințe dar și de starea mea de spirit pentru că uneori simt nevoia să sculptez ceva neaparat și atunci îmi ies sculpturi de care sunt mândru.

woodweb: Ați sculptat obiecte care pot rezista cu ușurință trecerii timpului, obiecte atât frumoase cât și utile. Ce ne puteți spune despre cum se vând lucrările dumneavostră?
Lucian N: Aceste sculpturi au fost realizate și vândute într-o țara nordica unde am lucrat vreo 7 ani însă m-am întors în țară recent cu gândul de a rămâne aici, motiv pentru care am început sa iau cursuri de sculptura. Am luat-o de la zero, pas cu pas, că așa se învață ceva temeinic. Am căutat pe google cursuri de sculptura și am găsit, comunitatea Woodweb. Dar despre acest subiect revin mai încolo când am mai multe de povestit, de bune, bineînțeles! 😊

woodweb: Vă mulțumim pentru că ați împărtașit cu noi aceste momente frumoase din viața dumneavostră. Așteptăm cu interes să vedem ce alte lucruri minunate veți creea după finalizarea cursurilor de sculptură.

 

– /// –

 

Cei care doresc să vadă integral portofoliul de lucrări al domnului Lucian Niga pot accesa link-ul următor: lucianniga

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.