Case pe structură de lemn

Sursă imagine: casedinlemn.com

Case pe structură de lemn – avantaje și dezavantaje

Sunt foarte multe persoane care atunci când se gândesc la o casă plăcută, confortabilă și călduroasă, se gândesc la o casă pe structură de lemn. Chiar dacă materialul este mai utilizat pentru a construi case la munte sau o case de vacanță, el nu este de neglijat nici pentru un proiect de casă la țară sau casă localizată într-o zonă urbană. Cum opinia generală este că o locuință de acest tip este una specială, ne-am gândit ca în acest articol să vorbim despre case pe structură de lemn – avantajele și dezavantaje.
Lemnul este un material cu istorie îndelungată în construcția și amenajarea de case. El este cel mai vechi material folosit pentru construcția caselor, existând dovezi că a fost primul material folosit pentru realizarea adăposturilor, după ieșirea omului din peșteri.

Lemnul este un material ușor, solid și rezistent, termoizolant și călduros, bun izolant termic și fonic. Este flexibil și estetic, putând fi prelucrat și personalizat în multe feluri. Este un produs organic, ecologic, regenerabil și reciclabil, ce poate fi preluat din surse care sunt special create în acest scop. Datorită proprietăților extraordinare și costurilor ceva mai reduse în raport cu alte materiale de construcții, el reprezintă o opțiune excelentă pentru cei care vor ceva deosebit la un preț ceva mai mic. La ora actuală se situează pe locul doi în privința materialelor de construcții preferate pentru construcția unei case, după beton armat.
Tehnicile disponibile în prezent în ceea ce privește transformarea și tratarea lemnului pentru a deveni material de construcție, de amenajare și finisare a interioarelor, permit obținerea unui design elegant, cu structură solidă și amenajări care nu sunt cu nimic mai prejos decât cele ale altor case moderne.

Care sunt avantajele caselor de lemn?

Lemnul e special și cu tradiție ca material de construcții. Iată care sunt avantajele:

Se construiește mult mai repede

O casă din lemn, executată cu materiale prefabricate poate fi construită, în funcție de dimensiuni, în câteva săptămâni sau luni. Fiind vorba despre un material care nu necesită anumite condiții climatice pentru turnare sau întărire, execuția durează incomparabil mult mai puțin.

Oferă izolare fonică și termică foarte bună

În cazul în care îți dorești mai puțin zgomot din exterior și păstrarea unui climat interior cât mai plăcut, lemnul este un material cu proprietăți recomandate. Izolația fonică și termică oferite sunt foarte bune.

Poate fi tratat pentru a deveni mai puțin inflamabil

Unul dintre principalele riscuri la care se gândesc cei care vor o construcție din lemn este faptul că materialul are un grad ridicat de risc la incendii. Pentru cei care au temeri de acest tip, trebuie menționat că la ora actuală există soluții și tehnici pentru a face lemnul ignifug și rezistent la incendii.

Permite obținerea unui design exterior și interior deosebit

O casă de lemn are întotdeauna un aer special. Fie că dorești să păstrezi elemente de lemn în designul interior, fie ca vrei să le camuflezi în spatele unor materiale de amenajări moderne, ambele variante sunt posibile la ora actuală. Dar ar fi păcat să nu lași să se vadă ceva din farmecul incontestabil al acestui material deosebit.

Sunt rezistente la cutremure

Fiind realizate dintr-un material flexibil, casele pe structură de lemn se comportă mult mai bine la cutremure. Cu o casă de acest tip îți poți face mult mai puține griji decât în cazul altor materiale, ce par mult mai solide.

Casele sunt mai ușoare

Lemnul este un material ușor, ceea ce înseamnă că structura de rezistență va fi una la care structuristul va avea mai puțin de lucru. Acest detaliu va influența și dimensiunile fundație, care poate fi mai puțin adâncă și mai puțin costisitoare.

Costă mai puțin decât o casă pe structură de cărămidă sau beton

Lemnul este un material încă accesibil și cu un cost mic. Ceea ce înseamnă că pentru ridicarea unei case de lemn vei plăti mai puțin decât în cazul caselor confecționate din alte materiale.

Care sunt dezavantajele caselor de lemn?

Chiar dacă tehnicile de prelucrare și tratare s-au îmbunătățit mult, există și limite și dezavantaje ale acestui tip de material.

Instabilitate în dimensiuni

Se spune că lemnul lucrează în timp, datorită caracteristicilor fizico-mecanice, ce țin de noduri, vârsta materialului, densități diferite pe lungime, condițiile climatice de creștere etc. Lemnul este un material organic, ceea ce înseamnă că proprietățile sale nu pot fi controlate în întregime pentru a obține un produs standard. Dar poate tocmai acesta este farmecul său.

Este mult mai expus la dăunători și trebuie tratat

Dacă este lăsat brut există riscuri multiple, legate de carii, rozătoarea, mucegaiuri, ciuperci. Acest lucru înseamnă că tratarea și mentenanța trebuie respectate cu mare atenție, ceea ce implică costuri de finisare și întreținere ceva mai mari.

Este puternic influențat de umiditate

În cazul în care izolația nu este făcută cum trebuie, și există infiltrații și umiditate, lemnul poate mucegăi și putrezi mult mai ușor. Aspectul poate necesita lucrări costisitoare de înlocuire.

Are o durată de viață mai mică

Dacă nu sunt efectuate lucrări periodice de verificare și mentenanță, durata unei case pe structură de lemn este mult mai scurtă decât a uneia realizată din beton și cărămidă. Cu tehnicile și intervențiile actuale aceasta durată poate fi prelungită mult mai mult.

Este cea mai vulnerabilă la incendii

Lemnul este un material care arde ușor. Pentru evita pe cât de mult posibil riscurile implicate, el trebuie ignifugat cu soluții speciale și reluate tratamentele ori de cât ori sunt efectuate lucrări sau intervenții care pot afecta această protecție.

Tipul și calitatea lemnului ales influențează rezistența și durata de viață

Sortimentul de lemn ales poate influența rezultatele finale. Tocmai de aceea alegeți cu mare atenție tipul de material, în funcție de locul și rolul pe care îl va juca în construcție. Lemnul mai dur și scump este mai bun.

După această analiză, câteva lucruri rămân certe: lemnul a fost și rămâne un material extrem de căutat și apreciat pentru construcția unei case, chiar dacă prezintă și unele inconveniente. Este versatil și estetic, oferind multiple posibilități de personalizare și obținere de interioare deosebite. Tocmai de aceea, dacă dorești o casă specială de locuit sau de vacanță alege cu încredere lemnul!

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.