Cât de importantă este înregistrarea unei mărci sau a unui brevet?

Sursă imagine: rawpixel.com, freepik.com

În orice domeniu de creație, așa cum este și lucrul în lemn, atunci cand ai o marcă și produse originale, pentru a căror concepere ai investit mult timp, efort, energie și resurse materiale, pentru a le putea proteja este bine să te gândești să le inregistrezi la OSIM – Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Avantajele sunt incontestabile. Demersul nu va fi cu siguranța unul simplu sau rapid, însă reprezintă singura modalitatea de a te asigura că ceea ce ai inventat sau produs nu va ajunge să fie vândut la scară largă și profitabil de altcineva.

Ceea ce trebuie știut este că din momentul primirii cereri de înregistrare, marca și proprietatea intelectuală sau industrială beneficiază de protecție provizorie, ce va deveni definitivă o dată cu obținerea certificatului. Obținerea acceptării și eliberarea certificării se vor face parcurgând o serie de pași și de etape opționale și obligatorii. Însă, pentru început, este bine să știi ce șanse de înregistrare ai, motiv pentru care este recomandat ca, înainte de a începe tot procesul, să soliciți o cercetare de evaluare de specialitate a ceea ce vrei să supui certificării.

După eliberare, certificatul este valabil timp de 10 ani, perioadă după care trebuie reluate o parte dintre demersuri pentru a putea obține prelungirea certificării pentru încă o perioadă de 10 ani ș.a.m.d. .

Care sunt etapele care trebuie parcurse pentru înregistrarea unei mărci la OSIM?

Pentru a intra în posesia unui certificat de marcă înregistrată este necesar să parcurgi o serie de proceduri obligatorii. Acestea sunt reglementate de Legea Mărcilor 84/1998, cu modificările şi completarile ulterioare, prin Legea 66/2010, publicată în Monitorul Oficial cu nr. 226 din 09.04.2010.

Iată care sunt etapele necesare certificării unei mărci:

 • depunerea cereri de înregistrare
 • solicitarea de informații legate de marcă, din partea OSIM
 • publicarea mărcii în Buletinul Oficial
 • invocarea priorităților
 • soluționarea opozițiilor și contestațiilor
 • acordarea certificatului
 • înscrierea documentului în Registrul Național al Mărcilor.

În cazul în care vrei să înregistrezi drepturi de autor, ai la dispoziție Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA). Pentru a înregistra o marcă în afara țării va trebui să depui cereri și la instituții internaționale precum: Oficiul European pentru Mărci și Design (EUIPO), Oficiul European pentru Brevete (OEB), Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO)

Cât durează eliberarea certificatului de la OSIM?

De regula, în funcție de dosar, produse, marcă, originalitate, eliberarea certificatului de înregistrare poate dura de la 10 luni, până la mai mulți ani, dacă există opoziții și contestații sau cereri similare pentru același lucru.

Cât costă înregistrarea unei mărci la OSIM?

Unul dintre aspectele care pot influența decizia de înregistrare, pot fi și cele legate de costurile de înregistrare a unei mărci. Acestea includ taxele OSIM pentru înregistrarea mărcii, invenției sau proprietății și taxele percepute de o firmă de consultanță, în cazul în care alegi să te certifici prin intermediul unei astfel de organizații.

De regulă, costurile pleacă de la 2000 de lei și cresc, în funcție de felul de depunere al actelor, publicare, examinare, număr mărci individuale, arii și țări de licențiere, complexitatea mărcii, caracteristici, clasele în care se încadrează, evaluare, consultanță ș.a.

Pentru OSIM vei avea de plătit:

 • taxă de depunere cerere înregistrare marcă
 • taxa de publicare, alb -negru sau color
 • taxa pentru examinare marcă și clase de înregistrare
 • taxă pentru mărcile individuale
 • taxă pentru clase suplimentare
 • taxa de eliberare certificat de înregistrare.

În ceea ce privește firmele de consultanță, tarifele solicitate de acestea pot începe de la 1000 de lei și pot ajunge la mii de de euro, în funcție clasă, număr de mărci, țări unde se dorește înregistrare etc.

Și, chiar dacă demersul și etapele ce trebuie parcurse și costurile ce trebuie plătite sunt ceva mai ridicate, ceea ce se poate obține prin înregistrare și certificare este foarte util și avantajos pe termen lung.

Însă lucrurile nu se opresc aici. Pentru a obține profit din această înregistrare, important este și să știi cum să-ți promovezi și să-ți vinzi produsele, cum să organizezi și să dezvolți o afacere.

De ce trebuie să ții seama pentru a-ți crește șansele pentru a obține o înregistrare a unei mărci?

Certificările ce pot fi obținute la ora actuală includ multe domenii. Acestea pot să vizeze mărci, invenții, desene modele, produse care fac obiectul unor drepturi de proprietate intelectuală sau industrială.

Astfel, nu este suficient să crezi că ești autorul unui invenții, mărci sau produs extraordinar, ci și ca aceste aspect să fie evaluat și confirmat de către specialiști.

La fel de important este și ca marca sau produsul pentru care soliciți certificarea să fie cât mai original, neaflat în curs de certificare de altă persoană sau instituție, să nu existe contestări și obiecții din partea unor persoane terțe.

Pentru reușită este esențial și să beneficiezi de întocmirea dosarului cât mai corectă și mai profesionistă, deoarece, datorită neconcordanței prezentării cu cerințele instituției, vei fii pus în situația de a face multe drumuri sau chiar de a fi refuzat.

Dacă vei ține seama de aceste aspecte și vei parcurge întocmai procedurile oficiale, conform solicitărilor și recomandărilor, poți deveni în timpul cel mai scurt proprietarul certificatului de înregistrare a mărcii mult dorit.

În concluzie, dacă ești autorul unei invenții, a unui prototip, marcă, produs, desen sau concept original, ce crezi că merită certificarea, ia în calcul posibilitatea de a te adresa OSIM. Ceea ce poate părea astăzi un produs de nișă, poate deveni mâine domeniul principal de activitate al unei afaceri de succes și prospere.

 

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.