Cum se întrețin cel mai bine obiectele din lemn

Sursă imagine: lavafabrication.

Pe lângă aspectul natural și elegant, unul dintre cele mai importante motive pentru care multe persoane aleg mobilierul, obiectele și pardoseala de lemn este reprezentat de durabilitatea materialului. Oricare ar fi tipul de lemn, caracteristicile specifice pot fi afectate și materialul se poate degrada, dacă nu acorzi suficientă atenție curățării și întreținerii lui. Astfel, în funcție de lemn, de finisare, de nevoile și problemele constatate, există mai multe recomandări, metode și soluții de întreținere a lemnului.

Ce trebuie să faci pentru a păstra cât mai bine aspectul obiectelor din lemn?
Pentru a nu fi nevoit să recurgi la folosirea unor intervenții mai dure sau radicale în privința obiectelor de lemn cu care este amenajată casa ta, cel mai bine este să te ocupi de conservarea proprietăților și de întreținerea sa. Iată care sunt cele mai importante aspecte ce trebuie avute în vedere:

 • Asigură condițiile optime pentru păstrarea lemnului
  Lemnul, în funcție de tipul de esență, de grosime, de finisare și de locul de amplasare își poate modifica proprietățile în raport cu factorii de mediu exteriori. Astfel pentru a preveni deteriorarea unei obiect drag sau valoros, nu-l expune la căldură excesivă, la umiditate ridicată și nu-l plasa într-un loc în care bate soarele pe el foarte mult timp.
 • Șterge regulat praful cu o lavetă moale sau cu un aspirator accesorizat corespunzător
  Pentru a preveni mătuirea, îmbâcsirea și aspectul neîngrijit provocate de depunerile de praf, este bine să îți faci timp măcar o dată pe săptămână să ștergi praful. Pentru acest scop folosește o lavetă cât mai moale, care să nu zgârie suprafața și chiar un aspirator de mână cu duză specială pentru aspirarea delicată a suprafețelor.
 • Menține în încăpere o temperatură constantă
  Pentru a nu expune lemnul la variații mari de temperatură, la prea multă uscăciune, la prea rece sau la umiditate crescută, asigură un climat potrivit și constant. Astfel previi deteriorarea, crăparea, contractarea, umflarea sau pătarea obiectelor de lemn dintr-o încăpere. Temperatură recomandată de cei mai mulți furnizori și producători de obiecte din lemn este 15-25 °C. Umiditatea aerului ar trebui să fie între 30-50%.
 • Montează jaluzele sau draperii
  Un alt detaliu care poate contribui la conservarea și menținerea unui climat optim, care poate preveni deteriorarea lemnului este montarea unor jaluzele exterioare sau interioare sau a unor draperii. Acestea împiedică razele soarelui să cadă direct pe obiecte și fac ca temperatura să fie ținută sub control atunci când afară este foarte cald.
 • Nu pune obiecte fierbinți lângă obiecte de lemn, pe mobilier sau pe parchet
  Pentru a preveni deteriorarea profundă a finisării și a lemnului, nu pune lumânări aprinse, obiecte cu incandescență sau fierbinți direct pe parchet, pe mobilier sau lângă obiecte de lemn. Lemnul se poate degrada foarte ușor și chiar lua foc. Pagubele provocate de astfel de situații vor necesita măsuri costisitoare și radicale.
 • Mută periodic elementele de decor sau accesoriile
  Oricât de mult am încerca să protejăm lemnul, el suportă inevitabil o serie de transformări și modificări. Pentru a-l ajuta să îmbătrânească uniform obiectele plasate pe lemn trebuie deplasate periodic. Astfel putem sesiza mai ușor care este diferența de nuanță, dacă s-a scurs ceva, dacă s-a format o pată sau mucegai ș.a.
 • Testează orice soluție pe care o folosești înainte de prima folosire
  Nu folosi soluții dure, ale căror efecte nu le cunoști. Lemnul trebuie curățat și întreținut cu produse speciale pentru lemn. Nu folosi soluții universale sau cu alte destinații. Testează orice produs nou într-o parte care nu se vede.

Care este cea mai simplă soluție pentru a întreține lemnul?
Soluția naturală clasică, folosită de multă vreme pentru întreținerea lemnului, este cea formată din apă și săpun. Pentru a obține rezultatele dorite și a nu se forma pete albe, amestecul trebuie făcut din 2-3 linguri de săpun și 4-5 litri apă și omogenizat bine. Aplicarea se face cu o cârpă sau o lavetă moale, fără a lăsa produsul să stea prea mult pe suprafață. Șterge și lustruiește foarte bine la final totul cu o altă lavetă usacată, foarte curată.
O altă soluție la fel de practică și sigură pe care o poți folosi pentru curățarea lemnului este aceea de a apela la un produs cu destinație specială pentru acest tip de materiale. Pentru mai multă siguranță citește cu atenție prospectul și recomandările date de producător. Evită soluțiile cu folosire universală sau noi, pe care nu le-ai testat în prealabil.

Cum pot fi curățate diverse pete de pe lemn?
O metodă simplă și naturală pentru a curăța petele de pe obiectele de lemn se poate face din oțet și bicarbonat de sodiu sau zeamă de lămâie și bicarbonat. Această combinație îndepărtează eficient urmele și petele de grăsime .
Pentru îndepărtarea petelor de vopsea de pe suprafețe de lemn se poate folosi sodă sau carbonat de calciu.
Dacă aceste soluții nu sunt suficiente pentru obținerea rezultatelor dorite va trebui să apelezi la un decapant special sau la solvenți organici.

Care este cea mai bună soluție pentru a conserva și da strălucire produselor de lemn?
Cel mai bine se protejează materialul lemnos care prin prelucrare este supus și unor proceduri specifice de tratament precum: hidrofugare, ignifugare, tratare împotriva mucegaiurilor, insectelor, ciupercilor, cariilor, razelor ultraviolete etc.
Însă, o suprafață, un obiect de mobilier sau decorativ din lemn va arăta mult mai bine și va străluci, dacă după tratare, finisare și curățare se folosește o soluție care protejează și dă strălucire. De preferat este ca aceasta să fie obținută din ingrediente naturale, precum ceara de albine, uleiul de palmier etc.
Pentru eficiență maximă ține seama de recomandările specifice fiecărui tip de esență lemnoasă și apelează doar la produse care acoperă nevoile dorite de curățare, îngrijire, întreținere, protecției și strălucire pentru obiectele de lemn.

Concluzie
Asigurarea durabilității specifice obiectelor din lemn se poate obține doar prin menținerea condițiilor proprii pentru prevenirea deteriorării materialului, prin curățarea și întreținerea lui permanentă. Pentru acest lucru va fi nevoie să apelezi la măsuri de asigurare constantă a condițiilor climatice optime și la produse de îngrijire cu destinație sigură și specială pentru lemn.

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.