Despre Tocătoarele „End Grain”

Mulți oameni se întreabă ce este acela un tocător „end grain”. În cele ce urmează, voi încerca să prezint foarte pe scurt câteva informații despre aceste tocătoare, iar în plus, voi da și niște recomandări generale despre cum trebuie întreținut.

Tocătoarele „end grain” sunt definite de fibra lemnului care nu este paralelă cu suprafața de tăiere, ci perpendiculară. Procesul de obținere este mult mai îndelungat și mai pretențios decât la un tocător obișnuit, însă rezultatul este pe măsură. Pe lângă diferențele evidente de aspect dintre un tocător „end grain” și unul obișnuit, amintim alte două deosebiri capitale:

1. Suprafața capătului de fibră este de două ori mai solidă decât celelalte suprafețe ale lemnului, astfel încât rezistența este mult mai mare decât a unui tocător obișnuit.

2. Spre deosebire de un tocător obișnuit, cuțitul nu taie fibrele, ci pătrunde prin ele. Astfel, cuțitul este mult mai protejat și, în același timp, suprafața de lucru este mai protejată de bacterii.

Un tocător end grain vă poate servi o viață întreagă dacă este întreținut și folosit corespunzător. Vă las aici câteva recomandări importante:

1. După spălare, ștergeți tocătorul cu un prosop. Nu îl lăsați ud și nu îl țineți în umezeală.

2. Nu introduceți tocătorul în mașina de spălat vase sau în cuptorul cu microunde.

3. Tratați cât mai des tocătorul cu crema specială pentru tocătoare, care are la bază ceară pură de albine (Crema v-o puteți face singuri în bain marie folosind ulei mineral non toxic și ceară pură de albine în rație de 4:1. Dacă nu vă descurcați, pe youtube veți găsi pas cu pas totul. Căutați „beeswax and mineral oil mix”. Bineînteles, această cremă o veți găsi și de cumpărat la producătorul de la care achiziționați tocătorul „end grain”). Lăsați apoi la uscat câteva ore, după care eliminați excesul cu un prosop curat.

4. O dată pe lună este bine ca înainte de folosirea cremei, să aplicați o cantitate generoasă de ulei mineral non-toxic (ulei de parafină).  Lăsați apoi la uscat câteva ore și aplicați crema pe bază de ceară.

5. Toate studiile arată că tocătoarele din lemn sunt mai ferite de bacterii față de orice alt tip de tocător. Din timp în timp însă, pentru îndepărtarea mirosurilor lăsate de alimentele care au intrat în contact cu suprafața, se poate întinde pe tocător sucul de la o jumătate de lămâie, presărând apoi sare. Se întinde totul prin frecare și se lasă la uscat. După uscare, spălați bine cu o perie, iar apoi tratați tocătorul cu ulei mineral și cremă pentru tocătoare după instrucțiunile de mai sus.

Un tocător „end grain” este probabil piesa de nădejde în orice bucătarie, de aceea toți marii bucătari preferă acest produs. În același timp, prin frumusețea și eficiența lui, vă poate aduce mângâiere și bucurie în suflet.

„Simplitatea nu este un țel, dar ajungi fără voie la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor.” – Constantin Brâncuși

Simplitatea odihnește.

Doamne ajută!

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.