Esențe de lemn folosite pentru decor

 

Lemnul este un material recomandat pentru amenajarea și decorarea elegantă a unei încăperi. Cele mai întâlnite esențe autohtone, texturile și nuanțele specifice lor pot fi integrate cu succes în orice tip de amenajare, fie ea una modernă, tradițională. Puse în valoare și combinate cu gust, ele conferă stil și rafinament oricărui design interior și exterior. Tocmai de aceea în rândurile ce urmează ne-am gândit să îți prezentăm care cele mai folosite tipuri de lemn pentru decor, care sunt particularitățile lor de aspect, pentru ce tip de amenajare sunt recomandate și care este valoarea pe care o dau unei amenajări.
Lemnul este un material natural, care dă căldură și personalitate oricărui design în care este integrat. El poate fi folosit cu succes atât pentru decoruri interioare, cât și pentru decoruri exterioare, fiind un element care nu lipsește din nicio amenajare de calitate. Poate fi folosit natural, tratat, stratificat, ca furnir, pentru a placa pereți exteriori sau interiori, pentru lambriuri, grinzi, uși interioare și exterioare, ferestre, elemente decorative etc.

Iată care are sunt cele mai folosite tipuri de lemn pentru decor:

Lemnul de stejar

Stejarul este unul dintre cele mai apreciate, des folosite și recomandate tipuri de lemn natural. El este un lemn de esență tare, dur, fibros și foarte rezistent. Aspectul specific este unul cu linii discontinue și granulații. Este disponibil în nuanțe foarte variate, de la maro deschis, galben, auriu, până la maro închis, cu puternice tente de roșu. O particularitate a esenței este că granulațiile își modifică în timp culoarea, devenind mai închise. Prețul de achiziție pentru produsele realizate din acest material este unul mediu, putând crește considerabil, în funcție de trăsături distinctive, prelucrare și finisare.

Lemnul de fag

Fagul este un alt tip de material lemnos, apreciat și utilizat cu încredere în obținerea de mobilier și decoruri interioare. Este un lemn tare, foarte rezistent la șocuri și impact, cu fibre fine și compacte, fără noduri sau discontinuități. Textura exterioară este netedă și uniformă. Este disponibil în nuanțe și culori deschise și luminoase, ideale pentru cei care își doresc un interior cald. Pentru că absoarbe multă umiditatea, nu poate fi folosit pentru decoruri exterioare sau pentru băi.

Lemnul de nuc

Nucul este un lemn dens și foarte rezistent. Aspectul este unul nobil, masiv, robust. Poate fi folosit pentru a realiza mobilier, grinzi și decoruri, obiecte diverse. Este disponibil în mai multe nuanțe de brun închis, îmbinări de maro și ciocolatiu. Este perfect pentru a confecționa mobilier și un interior în stil clasic, rustic sau medieval. Prețul de achiziție este însă unul destul de ridicat, ceea ce îl face un material scump, mai puțin accesibil.

Lemnul de arțar

Arțarul este unul dintre cele mai versatile și ușor de personalizat tipuri de lemn. Este un material foarte rezistent la umiditate, ce poate fi vopsit și tratat foarte ușor. Poate fi folosit cu succes atât la interior, cât și la exterior. Prin finisare devine un material neted, cu aspect uniform. Este disponibil de regulă în nuanțe de brun deschis și crem. Pote fi utilizat pentru mobilier, parchet și decoruri diverse, având un cost de achiziție foarte bun.

Lemnul de cireș

Cireșul este o altă esență nobilă, preferată pentru realizarea de mobilier rezistent și de calitate superioară. Textura este fină, cu fibre uniforme și egale. Este disponibil în nuanțe variate, ce pleacă de la maroniu deschis, până la brun roșiatic, cu tendința de a se închide cu câteva nuanțe, o dată cu trecerea timpului. Prețul de achiziție este unul mare, motiv pentru care decorurile și obiectele ce pot fi confecționate din acest material, nu au niciodată un cost mic.

Lemnul de pin sau de brad

Pinul este un material lemnos foarte ușor și simplu de modelat. Este ușor de recunoscut în varianta natur, datorită nodurilor de culoare închisă. Culori originale sunt galben deschis, albicios, brun sau roșiatic. Este perfect pentru a placa pereți sau tavane, a confecționa lambriuri și mobilier funcțional, a decora o cabană de munte sau rustică. Este ușor de vopsit și personalizat, putând fi utilizat în multe scopuri. Se poate zgâria și crăpa însă ușor, dacă nu este exploatat cu atenție. Prețul de achiziție este unul mai scăzut, ceea ce face ca produsele realizate din acest tip de material să fie mult mai accesibile.

Lemnul de frasin

Frasinul este un lemn ușor, foarte apropiat ca aspect și textură de cel de stejar. Este un material rezistent, elastic, simplu de prelucrat și personalizat. Aspectul natural este cu dungi uniforme și striații, în nuanțe de crem, bej, șaten și maron deschis. Poate fi folosit pentru orice tip de decor, fiind o variantă mai ieftină de material, ce poate fi cumpărat la prețuri pentru buzunare variate. Dacă nu este finisat cum trebuie, există riscul de a se rupe în fâșii.

Lemnul de paltin

Paltinul este un lemn care crește pretutindeni în lume, având culori, texturi și particularității foarte variate. Paltinul de munte este tipul de esență care, datorită proprietăților acustice deosebite este folosit pentru confecționarea instrumentelor muzicale. Lemnul se distinge prin modele variate, striații liniare, denivelări, noduri foarte evidente, aspect de blană de tigru, forme nedefinite și neregulate etc. Este disponibil în nuanțe de alb-gălbui, brun-roșcat, gri-cenușiu. Aceste caracteristici îl fac să fie un material foarte apreciat de cei care vor să dea originalitate, unicitate și personalitate unor obiecte decorative sau de mobilier.

Toate aceste tipuri de lemn natural pentru decor și esențe clasice autohtone pot fi folosite cu succes pentru a amenaja și decora orice tip de interior sau exterior. Sunt recomandate pentru un living somptuos sau rustic, un dormitor clasic sau modern, o bucătărie deosebită, holuri, intrări și băi elegante. Totul este să alegi tipul de lemn cu rezistența și cromatica dorită și să-l armonizați cât mai bine cu celelalte elemente de decor folosite.
Pentru rezultate deosebite și bun gust, nu îmbina mai multe esențe și nu apela la obiecte decorative de lemn în culori care nu dau bine sau din prea multe culturi. Mai simplu și mai puțin, pune mult mai bine în valoare obiectele confecționat tradițional, din esențe de lemn natural.

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.