Mobilier de grădină din lemn

Sursă imagine: Torsten Dettlaff from Pexels

La începutul oricărei primăveri cu toții căutăm razele soarelui și să petrecem cât mai multe timp în aer liber. Cum nu întotdeauna ne este la îndemână să ne deplasăm pentru a ne bucura din plin de frumusețea naturi, putem să ne apropiem mai multe de ea, creând un loc special în curtea noastră. Cum o astfel de oază are nevoie de alegerea unui mobilier de grădină cât mai potrivit, ne-am gândit să dedicăm mai jos câteva rânduri acestui subiect.
Varietatea de modele și tipuri de mobilier de grădină disponibile în magazinele de specialitate, în clipa de față este impresionantă. Există variante simple cu masă și scaune, masă, canapea și fotolii, mobilier stilizat din fier forjat, mobilier împletit din ratan, nuiele și multe alte modele ce folosesc cele mai diferite tipuri de materiale. Însă unul dintre materialele cele mai estetice și apreciate dintotdeaua, de mulți dintre cei care vor să cumpere mobilier de grădină, rămâne lemnul.
Lemnul este un material versatil, rezistent, simplu de personalizat, ușor de întreținut, cu aspect ce se păstrează foarte bine peste timp. De aceea dacă vrei să amenajezi o terasă sau o grădină cu stil, ia întotdeauna în calcul varianta de mobilier de grădină de lemn.

 

Sursă imagine: Çağın KARGI from Pexels

 

Care sunt cele mai folosite tipuri de lemn pentru mobilierul de grădină?

Atunci când vrei să alegi o variantă de mobilă de grădină, cu siguranță îți dorești să fie și estetică și ușor de întreținut și rezistentă. Pentru a vedea ce ți se potrivește, ne-am gândit să-ți prezentăm mai întâi care sunt tipurile de mobilier cele mai folosite.

–  Mobilă de grădină de lemn de stejar

Dacă vrei cu adevărat un mobilier cu o estetică deosebită, robust, care să dureze și să-și păstreze foarte bine în timp proprietățile, alege varianta de stejar. Stejarul este un material dur, dar care presupune aplicarea unor procese de tratare și de întreținere. Diversitatea de variante, texturi, nuanțe și modele este garantată. Poți opta atât pentru variante tradiționale, cât mai brute, cât și pentru tipuri fin lucrate și impecabil finisate.

–  Mobilier de grădină de pin

Pinul este un lemn foarte popular pentru confecționarea mobilei de grădină. Dacă este tratat și protejat cum trebuie la umiditate, el va rezista foarte bine în timp. Este perfect pentru un a obține mese și scaune ușoare, elegante, clasice, aspectuoase și cât mai simplu de întreținut. Costul este mai mic decât cel pentru mobilier din stejar.

–  Mobilier de grădină din cedru

Un alt tip de lemn foarte apreciat, cu o aromă specială este cel de cedru. Ceea ce il face foarte popular este culoarea roșiatică, mirosul ușor de recunoscut și rezistența la umiditate și insecte. Date fiind aceste caracteristici și faptul că nu are nevoie de tratament împotriva insectelor, finisarea și aducerea la varianta de mobilier dorită va fi mai puțin costisitoare. Cu timpul culoarea se estompează, căpătând o ușoară tentă de gri, ceea ce poate fi chiar un plus, pentru cei care îți doresc un mobilier cu personalitate.

–  Mobilier de grădină din teak

Teak-ul sau tec-ul este esența de lemn foarte rezistentă și dură, ce poate fi folosit cu maximum de încredere pentru a realiza piese și mobilier pentru grădină. Ca și cedrul, are o aromă, specială oferită de uleiurile aflate în compoziția materialului. Acestea previn rugina și coroziunea în cazul modelelor care sunt obținute prin combinarea cu alte materiale, precum fierul sau oțelul. Datorită proprietăților deosebite, el este lemnul cel mai folosit pentru construcția ambarcațiunilor. Toate aceste aspecte fac ca mobila de grădină teak să fie și ceva mai scumpă.

Care sunt avantajele mobilierului de grădină din lemn?

Fiind vorba despre un material natural, care va fi expus din plin la factorii de mediu, lemnul trebuie să posede anumite calități și caracteristici, care să-i confere anumite avantaje. Iată care sunt cele care îl recomandă:

–  Este un material care arată foarte bine

Oricât de practice ar putea să pară alte tipuri de material, lemnul este un material care arată foarte bine oricât de simplu ar fi modelul de mobilier. Are o estetică deosebită, pentru care merită să fie pus la loc de cinste de orice proprietar de grădină, care își dorești ceva cu adevărat elegant și special.

–  Este un material versatil

Oricare ar fi stilul și modalitatea de combinare, lemnul se integrează în orice tip de amenajare, fie ea una rustică, tradițională, modernă, industrială ș.a. Se poate combina și cu alte tipuri de materiale precum fierul, cuprul, oțelul, obținându-se piese extraordinare. Poate fi foarte ușor readus la viață, dacă este schimbat finisajul și culoarea.

–  Este un material rezistent și durabil

Fie că este doar uleiat sau lăcuit, lemnul se comportă foarte bine chiar și atunci când este expus la aer. Poate fi și vopsit pentru a-i da personalitate sau poate fi lăsat cât mai natural, pentru simplitate. Cum natura este locul din care el provine, lemnul se va comporta foarte bine chiar și ca mobilier de exterior.

Cum trebuie întreținută mobila de grădină?

Întrucât mobilierul de grădină va fi expus în mediul exterior și va trebui să înfrunte toate anotimpurile și intemperiile, el are nevoie de măsuri de protecție și de întreținere. La capitolul protecție și conservarea calităților, cu siguranță trebuie să fie lăcuit și tratat împotriva umezelii și cariilor. De regulă pentru acest gen de proprietăți suplimentare se folosește grund, lac sau lazură. El poate fi și uleiat, cu ulei de in. Toate aceste intervenții au rolul de a pune mai bine în evidență și de a păstra cât mai bine aspectul și structura naturala specifică.
Pentru a-l întreține cât mai bine, mobilierul de lemn pentru terasă sau grădină trebuie să fie curățat periodic cu o cârpă moale, cu apă și săpun natural sau cu soluții speciale. Dacă se pătează, petele trebuie înlăturate cât mai repede. Pentru a preveni deteriorarea mai rapidă, este recomandat ca acest tip de mobilier să nu fie spălat cu furtunul de grădină sau cu un aparat de spălat cu presiune.
Dacă ai unde, alege să depozitezi un astfel de mobilier atunci când este rece sau iarnă, într-un loc cât mai curat și uscat, cu cât mai puțină umiditate și fără mucegai.

 

Concluzie

Dacă vrei un mobilier de grădină de calitate, cu proprietăți extraordinare și estetică deosebită în care să investești pentru cât mai mult timp, alege cu încredere lemnul. Acesta va arăta foarte bine atât nou, cât și o dată cu trecerea timpului. Pentru protecție, întreținere și rezistență, ai grijă să-l cureți periodic și să-l tratezi cu soluții adecvate condițiilor de mediu și climă în care îl expui.

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.