Parchetul de lemn masiv – o amenajare mereu în trend

Sursă imagine: valprestparchet.ro

Atunci când vine vorba despre parchet și tendințe în amenajari interioare, gusturile sunt întotdeauna împărțite. Incontestabil, plăcile realizate cu tehnologii noi și avansate vin cu multe avantaje, greu de ignorat. Însă, dacă vrei ceva deosebit, care sa îți ofere și peste 50 de ani satisfacția lucrului bine ales, parchetul de lemn masiv rămâne cea mai estetică, rezistentă și rentabilă alegere. Acesta este și motivul pentru care, cele mai mari branduri de parchet, cele mai reușite amenajări interioare și cei mai buni designeri de interior îl recomandă și îl consideră o soluție mereu în trend.
În aceste condiții, în cazul în care vrei să amenajezi sau să reamenajezi o camera sau un spațiu, merită să te informezi și să cauți mai multe detalii despre ce avantaje și performanțe oferă parchetul din lemn masiv.

Care sunt avantajele oferite de un parchet de lemn masiv?

Lemnul, în marea lui varietate de esențe, nuanțe și particularități de structură, textură sau modele, este un material ce înnobilează și conferă stil oricărui spațiu pentru care este utilizat. Fie că este vorba despre uși, geamuri, balustrade, trepte scări, lambriuri, grinzi sau alte detalii, el va da întotdeauna farmec, căldura și naturalețe oricărui design, pentru care este folosit. Și cum pardoseala este una dintre amenajările interioare asupra căreia ne cade prima oară privirea, alegerea lemnului masiv ca opțiune pentru varianta de parchet este o decizie pentru care te vei felicita peste timp.
Lemnul este un material remarcabil, ale cărui proprietăți deosebite oamenii l-au descoperit și le-au folosit cu încredere încă din cele mai vechi timpuri, care a dat mereu căldură și confort caselor. Structura și modelele neregulate fac parte din farmecul lui natural și merită să fie valorificate si puse în evidență de orice produs sau amenajare la a cărei obținere participă.

Printre avantajele oferite de parchetul de lemn natural avem:

  • Este un material natural și ecologic

Lemnul se găsește în natură, este un material natural și regenerabil, care, dacă este finisat cât mai simplu, este și ecologic. Dacă provine din surse controlate și exploatate cu responsabilitate, nu ar trebui să ne facem griji că folosim un produs a cărui utilizare cauzează mediului.

  • Se găsește într-o mare varietate de modele

În cazul în care modelul sau culoarea sunt motivele pentru care preferi un anumit tip de parchet, în zilele noastre esențele folosite și variantele de finisare existente, permit practic găsirea sau obținerea parchetului care se potrivește cel mai bine stilului sau tipului de amenajare dorită.
Se poate opta între variante de esențe autohtone de: stejar, frasin, nuc sau pentru esențe exotice precum: jatoba, merbau, cumaru, teak etc.

Sursă imagine: valprestparchet.ro
  • Poate fi produs și în variante cu model

Acest gen de material este cel mai folosit pentru a obține parchet cu model, de tip Chevron, Herringbone, Double Herringbone,Versailles, Mosaic, Chantilly, Basket Weave, Double Basket Weave, Checkerboard ș.a. La ora actuală pot fi obținute personalități remarcabile, cu variații de nuanțe sau în nuanțe tari, de verde, albastru, violet, portocaliu, cu diverse printuri de litere, cifre, forme, modalități de uzare și învechire etc. Imaginația designerilor de interior este debordantă și foarte permisivă atunci când vor sa obțină un efect unic și original.

  • Poate fi recondiționat de mai multe ori

În funcție de calitate și de dimensiuni, parchetul de lemn masiv poate fi recondiționat de multe ori. El poate fi rașchetat și readus la strălucirea inițială sau transformat prin refinisare într-un parchet complet nou. În funcție de manoperă și de intervențiile anterioare, este nevoie de un specialist pentru a spune când este timpul să te oprești.

  • Oferă căldură și o bună izolație termică

Lemnul este un material cald, cu bune proprietăți de menținere a unui climat interior cât mai plăcut. Astfel, dacă alegi aceasta variantă de parchet, ambianța va fi mai caldă și la propriu și la figurat.

  • Este o investiție rentabilă și pe termen lung

Întrucât are o durată de viață foarte mare și poate fi recondiționat ușor atunci când se zgarie, își pierde din strălucire sau arată matuit, parchetul de lemn este o investiție bună și rentabilă.

Evident că există și dezavantaje ale alegerii acestui tip de produs. Unele dintre ele sunt legate de felul de montare, care trebuie să fie mai atent și este migalos, de faptul că în timp se strânge și nu dispune de stabilitatea dimensională oferită de produse realizate cu tehnici noi, că nu are un cost de achiziție prea mic și că trebuie întreținut cu atenție pentru a nu se deforma sau a fi mâncat de cari. Însă toate tipurile de parchet au avantaje și dezavantaje. În cazul parchetului de lemn masiv, acestea pot fi trecute în plan secund dacă te gândești la rezultatul ce poate fi obținut.

Care sunt principalele tipuri de lemn masiv ce pot fi folosite pentru un astfel de parchet?

În țara noastră se preferă în principal parchetul de lemn masiv de esențe autohtone. Pe primul loc este parchetul de stejar, în diverse variante de modele și nuanțe, care sunt condiționate de tipul de lemn, modalitatea de secționare și de finisare a materialului.
Pe un loc secund avem parchetul de fag, frasin sau arțar, care nu se bucură de rezistența celui de stejar, însă oferă numeroase avantaje estetice pentru cei care își doresc o amenajare mai luminoasă și mai modernă.
Pe un al treilea loc, avem parchetul de nuc, care este un lemn nobil, cu aspect rafinat, pretențios, care își modifică nuanțele în timp, dar care oferă o trăinicie greu de egalat.

De ce este parchetul de lemn masiv este un produs pentru o amenajare mereu în trend?

Când ai de ales un anumit tip de parchet, este foarte greu să decizi între diversele variante disponibile pe piață. Parchetul realizat cu tehnologii modere, cum este cel laminat, poate imita orice tip, variantă sau nuanță de parchet îți dorești. Însă aspectul lui, este ușor de observat, că este unul artificial, ce oferă doar impresia de lemn.
O altă variantă aflată la modă este cea de parchet stratificat. Și în alcătuirea acestui, pentru ceea ce este numit suport de uzură este folosit un strat, de grosimi variabile, de lemn. Însă acest strat de suprafața nu poate fi recondiționat la fel de des precum o poți face în cazul unui parchet clasic de lemn masiv. Aspectul său aduce foarte bine cu cel al parchetului natural, ceea ce îl face să fie prima opțiune după cea de lemn masiv.
Parchetul de lemn masiv vine însă cu o serie de caracteristici și proprietăți, care îl fac greu de egalat. Acestea sunt și motivele pentru care parchetul de lemn masiv este mereu un produs căutat, la modă și în trend, preferatul și favoritul tuturor designerilor de interior și iubitorilor de frumos!

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.