Recondiționare tapițerii

Sursă imagine: richardadamsupholstery.co.uk

Oricât de atenți am fi cu tapițeriile scaunelor, fotoliilor, canapelelor, paturilor, acestea se murdăresc și se deteriorează destul de repede. Situația este și mai delicată atunci când materialele folosite sunt prețioase, de culoare mai deschisă sau mai pretențioase. Tocmai de aceea, pentru a păstra frumusețea unei piese de mobilier tapițată, pentru care a fost folosită o esență de lemn natural, frumos lucrată, este nevoie adesea de recondiționare tapițerii.

Ce presupune recondiționarea unei tapițerii?

Acest proces, ce implică și experiență și îndemânare, constă, în funcție de gradul de deteriorare sau de murdărire, în a înlocui tapițeria și / sau întreaga structură ce o susține. Pentru piesele de colecție este bine să apelezi chiar la un atelier specializat, unde sunt cunoscute bine, diferitele tehnici și materiale utilizate în anumite epoci.
Cum nu multe persoane dispun de piese de colecție, unde păstrarea unui procent cât mai mare de elementele originale este vitală pentru menținerea valorii, în cazul condiționării tapițeriilor actuale, tehnicile utilizate sunt din cele de dată mai recentă sau moderne.

De ce este nevoie pentru a recondiționa tapițerii?

Cu siguranță va fi nevoie de câteva ustensile și materiale speciale. Printre cele mai utilizate pentru astfel de recondiționări, avem un capsator și decapsator pentru capse de tapițerie, un ciocan de lipit, bureti sau spume speciale, materialul care îl va înlocui pe cel vechi sau uzat, o mașină de cusut.
În plus răbdarea, tehnica și experiența celui sau celor care se vor ocupa de recondiționare, joacă un rol decisiv în a obține o finisare cât mai reușită și un produs care să conserve valoarea celui cumpărat inițial, ba chiar să o sporească.

Care sunt etapele ce trebuie urmate pentru a retapița o piesă de mobilier?

Înainte de a trece la fixarea noii tapițerii, o piesă de mobilier trebuie evaluată și reparată. Cu această ocazie pot fi înlocuite, strânse și fixate mai bine anumite piese, care se uzează inevitabil în timp.
După ce produsul a fost reparat, se poate trece la relăcuirea sau revopsirea lui, deoarece și aceste forme de finisare sunt afectate după o vreme. În cazul în care vrei să păstrezi patina de învechit, poți păstra lemnul așa cum a ajuns, ca urmare a utilizării.
În cazul în care vrei să obții efecte speciale, tot acum este momentul pentru a aplica diverse tehnici de învechire sau de realizare a anumitor efecte, cum ar fi accentuarea uzurii, aspectul marmorat, suprapunerea de mai multe culori etc.
După ce piesa de mobilier a redevenit la fel de frumoasă, solidă și funcțională, ca la început, se poate trece la refacerea structuri de suport pentru tapițerie. Aceasta poate consta în înlocuirea arcurilor, buretelui, spumei, umpluturii care a fost utilizată pentru a da o anumită formă sau pentru a spori confortul.
O dată încheiată și rezolvarea aspectului legat de denivelări, deformări, pierderea aspectului și comodității oferite, se poate trece la aplicarea noii tapițerii. Aceasta poate fi una asemănătoare cu cea inițială sau cu un model complet nou, care să schimbe radical aspectul produsului inițial.
În această etapă este momentul să obții piese eclectice, cu un contrast puternic între sculptura și modelul lemnului folosit și materialul ales pentru retapitare. În magazinele de specialitate există astăzi o sumendenit de variante și alternative, astfel încât să faci un scaun, un fotoliu, o canapea sau un pat să arate și mai frumos decât la început.

Care este utilitatea retapitării anumitor piese de mobilier?

Chiar dacă multora cumpărarea unor piese noi și înlocuirea celor vechi li se pare cea mai simplă alegere, atunci când dispui de scaune sau canapele frumos decorate, cu elemente structurale elegante, de lemn masiv, nu ai cum să te desparți de ele, doar pentru că tapițeria s-a uzat.
În plus, descoperim de multe ori, printre lucrurile rămase moștenire de la părinți sau bunici, adevărate comori de design de interior. De multe ori stilurile de amenajare revin și piesele de mobilier realizate în trecut erau de multe ori mai naturale și mai solide decât multe dintre alternativele lor moderne, care doar le reproduc sau le imită.
În aceste condiții retapițarea unor piese de mobilier poate avea următoarele utilități:

  • refacerea aspectului, care avea de suferit datorită murdăririi sau uzurii;
  • permite utilizarea în continuare a unor obiecte de mobilier dragi;
  • dă o nouă viață și un aspect, cu totul diferit unei piese de mobilier dragi;
  • permite păstrarea și integrarea într-o maniera originală a ceva ce pare învechit.

În prezent există multe tutoriale despre felul în care pot fi recondiționate și retapițate diverse piese de mobilier, ce pot deveni spectaculoase și uimitoare, dacă încap pe mâna unor pasionați de astfel de meșteșuguri.

Dacă dispui și tu de scaune, fotolii, canapele și chiar paturi tapițate, care au părți interesante, confecționate din lemn masiv, cum ar fi spătare, mânere, tăblii, picioare și alte elemente decorative, gândește-te cum le poți reda viața prin recondiționarea tapițeriei. Poți obține singur piese de mobilier și obiecte decorative de care să fii foarte mândru.

 

Comenteaza

Trebuie sa ai cont pentru a adăuga comentarii.